RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

​У РПЦ зробили різку заяву про собор по Томосу і українській церкві

У Московському патріархаті заявили, що Об'єднавчий собор Української православної церкви буде мати "нікчемні канонічні наслідки".

Про це заявив секретар відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату протоієрей Ігор Якимчук, передає "Интерфакс".

"Так званий об'єднавчий собор, коли б він не відбувся, буде мати нікчемні канонічні наслідки, оскільки в ньому офіційно не братиме участі єдина в країні канонічна Українська православна церква в відповідно до постанови свого Архієрейського Собору, що відбувся вчора", - заявив він.

За його словами, "навіть якщо всупереч даній постанові на згаданому збіговиську з'явиться один або кілька архієреїв Української церкви, то представляти вони зможуть тільки самих себе, і їх участь анітрохи не додасть канонічності підготовлювану акцію".

Він також назвав Об'єднавчий собор "дивним зборами" і підкреслив, що вести його буде константинопольський ієрарх митрополит Франції Еммануїл, "який неодноразово як публічно, так і на закритих консультаціях запевняв співрозмовників в тому, що реалізується Константинополем проект української автокефалії жодним чином не означає легалізації розкольників".

"Тепер усі можуть переконатися, чого варті константинопольські обіцянки", - заявив Якимчук.

Представник РПЦ заявив, що, як він висловився, "українських розкольників" чекає "жалюгідна доля".

"Мало того, що їх лідерів принизили, грубо викинувши з процесу і не давши їм навіть з'явитися на так званому соборі, а й пропонована їм автокефалія не має на увазі ніяких додаткових прав в порівнянні з тими, якими вже понад двадцять років користується Українська православна церква", - висловився він.

Нагадаємо, 11 жовтня Вселенський Патріархат прийняв рішення продовжити процедуру надання автокефалії Української церкви. Священний Синод для цього оголосив про зняття анафеми з патріарха Філарета і предстоятеля Української автокефальної православної церкви митрополита Макарія.

Як повідомляв "Апостроф", 13 листопада, собор єпископів УПЦ (МП) засудив рішення Вселенського Патріарха від 11 жовтня і прийняв рішення про розрив з Константинополем.