RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 березня

18 березня

Всі новини

Лікарі витягли з того світу українського бійця, пораненого під Авдіївкою: фото

В мережі з’явилася зворушлива історія тяжкопораненого ворожим снайпером бійця ЗСУ Павла Пшеничного, якого врятували від смерті військові лікарі.

Про це йдеться на сайті Міноборони у Facebook.

"Медичним працівникам я дуже вдячний... Я буду вдячний їм до кінця своїх днів... Вони зробили нереальне — витягнули мене з того світу. Це справжнє чудо...", - постійно повторює боєць.

4 лютого 2019 року у Павла влучила куля снайпера бойовиків на Донбасі. Він отримав поранення, яке вважається смертельним: постраждали живіт, грудна клітка, повністю розтрощеною виявилась права нирка, руйнації зазнала печінка... На щастя, бойовий товариш, який знаходився поруч, швидко зреагував, надав Павлові першу медичну допомогу і викликав медиків частини.

З передової до Центральної районної лікарні в місті Авдіївка військовослужбовця медики бригади доставили дуже швидко, за 15 хвилин. Там за справу одразу взялася бригада військових хірургів та анестезіологів, адже з таким важким пораненням, кожна втрачена хвилина могла стати роковою.

На відмінно спрацювали і медики польового госпіталю, які зуміли стабілізувати стан пацієнта, видалили йому праву нирку і у вкрай складних умовах змогли зупинити кровотечу із зруйнованої печінки. Але об’ємне оперативне втручання на рівні польового госпіталю виконати було просто неможливо. Поранений потребував евакуації.

Через непогоду лікарі не могли евакуювати пораненого, але сподівалися на краще і робили все можливе, аби його стан лишався стабільним. Згодом прилетів вертоліт.

"На борту був наш висококваліфікований колега підполковник медичної служби Павло Горчук, який один з тих анестезіологів, хто найчастіше займається аероевакуацією. Під час евакуації, поранений знаходився на штучній вентиляції легенів, тобто в польоті замість нього дихав апарат. Йому вводилися невеликі дози препаратів, які підтримують серцеву діяльність. Це дуже велика відповідальність. І дійсно, в таких ситуаціях нашим льотчикам дуже складно, адже в будь-який момент ситуація з такими пораненими може різко змінитися", - зазначив начальник клініки анестезіології та реаніматології ГВКГ полковник медичної служби Олександр Бугай.

З аеропорту Павла доставили до Головного військово-клінічного госпіталю Києва. Там на бійця вже чекали і операція розпочалася одразу ж після короткої передопераційної підготовки.

Військовослужбовець Павло Пшеничний за своїм цивільним фахом — вчитель молодших класів. Після виписки з госпіталю планує повернутися до улюбленої справи і жодної секунди не сумнівається в тому, що йому вдасться це зробити.

"Буду жити, буду бігати і буду здоровий!", - впевнено підсумовує врятований військовими медиками боєць.

А російському снайперу він передає "Привіт!", зарано записав "двохсотого" на свій рахунок!

Як повідомляв "Апостроф", у мережі розповіли вражаючу історію про бійця АТО Вадима Лелешко із позивним "Бебеха", який в 20 років пішов на війну з російськими окупантами, отримав бойове поранення і залишився інвалідом.