RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Вибухи бомб і відлуння балканської війни: нові подробиці і відео кривавого теракту в Новій Зеландії

У п'ятницю, 15 березня, в двох мечетях Нової Зеландії відкрили стрілянину - загинули 40 людей.

Про це повідомляє видання The Guardian.

Місцева поліція затримала чотирьох підозрюваних у терактах в мечетях - троє чоловіків і одна жінка. Відзначають, що ніхто з них раніше не фігурував у списках підозрюваних в тероризмі, який складають спецслужбами.

Нагадаємо, першим затриманим був 28-річний Брентон Таррант з Австралії, що дотримується ультраправих поглядів. Він вів пряму трансляцію вбивств в мережі протягом 17 хвилин. Перед тим, як відправитися на злочин, він закликав користувачів підписатися на самого популярного YuoTube-блогера світу PewDiePie.

"Поки новозеландський терорист їхав в машині, в салоні грав знаменитий Remove Kebab. Це пісня-мем часів балканської війни - патріотичний сербський гімн. Брентон виразно намагався зробити свою атаку максимально артистичною", - написали в Telegram-каналі Mash.

Також на вулицях Крайстчерча, де стався теракт, правоохоронці виявили кілька саморобних вибухових пристроїв, які були встановлені на припаркованих автомобілях - поліція їх знешкодила.

За даними очевидців, ще одна стрілянина сталася на Стрікленд Стріт, але ця інформація поки не підтверджена.

За останньою інформацією, в результаті трагедії загинули 40 осіб, а ще 50 поранені.

У зв'язку з терактом в місті закрили всі школи та державні установи. Влада просить людей не залишати свої будинки. Правоохоронні органи не виключають, що у злочинців можуть бути спільники, які поки знаходяться на волі. Поліція також оточила мечеть в місті Данідін. Вона згадувалася в маніфесті терориста як первинна мета для атаки.

"Нова Зеландія в паніці вся. Тільки що поліція Окленда знищила дві бомби на трамвайній станції. Силовики оточили її з-за двох підозрілих рюкзаків, використовували дистанційних роботів і влаштували підрив. Чи дійсно там були бомби або це просто чиїсь забуті речі - неясно", - відзначили в Telegram-каналі Mash.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стрілянина в мечеті сталася і на півдні Франції.