RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

Вчені знайшли останки "доісторичного Ктулху" і показали, як виглядає чудовисько

Палеонтологи з Оксфордського музею природної історії знайшли останки доісторичного виду морського огірка, який жив 430 млн років тому і назвали його в честь чудовиська Ктулху з творів Говарда Лавкрафта.

Про це повідомляється в журналі Proceedings of the Royal Society B.

Причиною для вибору назви Sollasina cthulhu стала наявність великої кількості щупалець у морського безхребетного.

Останки голкошкірого дослідники виявили в силурійських відкладеннях графства Херефордшир, Великобританія. Розмір організму не перевищував 3 см, а вік виявлених останків вчені датують 430 млн років.

За допомогою томографії вчені відтворили зовнішній вигляд організму - Sollasina cthulhu мав безліч щупалець, за допомогою яких полював на дрібну здобич на дні прісноводних водойм. Також тварина могла використовувати щупальця для пересування.

"Sollasina належить до вимерлої групі офіоцістіоідов, а нові дані представляють першу інформацію про їх внутрішню будову. Вдалося побачити внутрішні кільцеподібні структури, які ніколи раніше не описувалися для даної групи організмів. Ми інтерпретуємо їх як перші відомі останки водно-судинної системи офіоцістіоідов", - вважає вчений Імрана Рахман.

Ктулху - вигадане велетенське чудовисько, зле божество, яке вперше було описане в оповіданні Говарда Лавкрафта "Поклик Ктулху" (1928) у жанрі жахів. На вигляд Ктулху різними частинами тіла подібний восьминогу, драконові і людині: чудовисько має голову з щупальцями, гуманоїдне тіло, покрите лускою, і пару рудиментарних крил.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", група вчених під час розкопок в регіоні Дамухі на Кубі виявила велику кількість останків літаючих рептилій, які проживали на Землі в крейдяний період (145 млн - 66 млн років тому), - птерозаврів.