RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Вбивство дитини поліцейськими: правозахисники розповіли про наслідки

У зв'язку з вбивством п'ятирічного Кирила Тлявова повинна послідувати низка звільнень керівників, безпосередньо причетних до інциденту.

Про це в коментарі "Апострофу" розповів директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

"Є у нас такий наказ №90, згідно з яким, якщо хтось із поліцейських скоїв правопорушення, то все начальники по вертикалі повинні відповідати. Наприклад, якщо сів поліцейський п'яним за кермо, то звільнили не тільки його, а й безпосереднього начальника в райвідділі, заступник начальника райвідділу, начальника райвідділу, а іноді і начальника обласного управління звільняли за такі речі. Але я вважаю, що це неправильний підхід і відповідальність повинна бути індивідуальною - нести її повинен той, хто скоїв правопорушення. Тому не думаю, що було б правильно піти міністру у відставку з такої нагоди. В США щороку поліцейські вбивають тисячі людей, і ніхто у відставку не йде", - говорить він.

З ним згоден і правозахисник Едуард Багіров. "Якщо підлеглий Авакова робить такий тяжкий злочин, як вбивство дитини, то я не бачу тут прямого зв'язку з міністром. Можна вимагати відставки, але немає причинно-наслідкового зв'язку", - запевняє він.

У той же час, на його думку, є й інша сторона питання. Реформування поліції і всієї структури МВС. Якщо поліцейські спочатку проходять атестацію, а потім стріляють по мішенях у житлових кварталах, значить з реформою явно щось не так.

"Результат реформ - це політична і юридична відповідальність міністра внутрішніх справ", - додає Багіров.

Детальніше про це, читайте в матеріалі "Апострофа": Вбивство 5-річної дитини: топ-5 гучних злочинів поліції за останні 5 років.