RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вбивство 5-річної дитини: топ-5 гучних злочинів поліції за останні 5 років

Вбивство Кирила Тлявова - далеко не перший випадок резонансного злочину за участю поліції

Вбивство Кирила Тлявова - далеко не перший випадок резонансного злочину за участю поліції Фото: UNIAN

В кінці минулого тижня всю Україну потрясла трагічна новина: у Переяслав-Хмельницькому двоє п'яних співробітників Нацполіції влаштували стрілянину по мішенях прямо в житловому кварталі. У результаті небезпечного поводження зі зброєю, одна з куль потрапила в голову п'ятирічного Кирила Тлявова, який грався неподалік від місця "розваги" копів. Хлопчика з кульовим пораненням голови доставили в столицю і прооперували. Однак медики не змогли врятувати життя дитині і в понеділок, 3 червня, Кирило Тлявов помер в реанімації, не приходячи до тями. Однак подальші події отримали ще більший резонанс в суспільстві. За підозрою у скоєнні злочину, затримали двох копів - Володимира Петровця і Івана Приходька. Поки дитина боролася за життя в реанімації, підозрюваним визначили запобіжний захід у вигляді... домашнього арешту. Після того, як Кирило Тлявов помер, а під будівлею МВС пройшла акція протесту, копів все ж відправили у СІЗО, а прокуратура перекваліфікувала справу за статтею 115 КК України "умисне вбивство". Втім, незважаючи на весь резонанс трагедії, вищі чини Нацполіції і МВС, схоже, розлучатися зі своїми посадами не збираються. Чи стане вбивство дитини каталізатором для зміни керівництва МВС (чого вимагали мітингувальники під будівлею міністерства), розбирався "Апостроф".

Провали МВС

Після загибелі Кирила Тлявова, своєї посади позбувся глава Нацполіції Київської області Дмитро Ценов, який сам написав рапорт про відставку і попросив його направити в зону проведення ООС, а також керівники Переяслав-Хмельницького відділення поліції.

Сам міністр Арсен Аваков під час зустрічі з родичами загиблого Кирила Тлявова заявив, що буде уважно стежити за ходом розслідування і тісно контактувати з Державним бюро розслідувань і прокуратурою.

"Я вам обіцяю, що ми будемо уважно стежити за ходом розслідування і тісно комунікувати з ДБР і прокуратурою. Я сподіваюся, що суд призначить адекватне покарання", - підкреслив Аваков.

Між іншим, трагедія в Переяслав-Хмельницькому - далеко не єдиний гучний скандал з Нацполіцією за останні 5 років.

Перестрілка в Княжичах. 4 грудня 2016 року у селі Княжичі під Києвом сталася перестрілка між співробітниками кримінального розшуку і спецпідрозділу КОРД з одного боку і Броварського підрозділу поліції охорони з іншого. У результаті бійні загинули 5 поліцейських. Є кілька версій події. Згідно з офіційною фабулою, співробітники карного розшуку організували засідку на грабіжників в одній з недобудов села. В цей час у сусідньому будинку спрацьовує сигналізація, на виклик приїжджає поліція охорони, затримує колег з карного розшуку, приймаючи їх за бандитів, а КОРД, вирішивши, що співробітники карного розшуку потрапили в біду, йде на допомогу - відбувається перестрілка.

Відповідно до альтернативної версії, яка неодноразово озвучувалася у ЗМІ, поліцейські самі промишляли грабежами елітних будинків, а держохорона опинилася не у той час і не у тому місці.

В кінці березня цього року ГПУ завершила досудове розслідування щодо подій в Княжичах, але яка б версія не була вірною, копи в будь-якому разі виглядають не кращим чином. Адже якщо карний розшук, КОРД і поліція охорони не змогли на місці скоординувати свої дії, значить реформа МВС виявилася провальною. А якщо копи самі були злочинцями, то це ще більше розмиває авторитет керівництва МВС.

Вбивство у Кривому Озері. 24 серпня 2016 року в селищі Криве Озеро Миколаївської області з травматичного пістолета був застрелений 32-річний таксист Олександр Цукерман. Місцеві копи приїхали на виклик дружини Цукермана, яка поскаржилася на чоловіка в поліцію, звинувативши його у п'яному дебоші. Після того, як на таксиста наділи наручники, між правоохоронцями і Цукерманом спалахнула сварка. Втихомирити дебошира поліцейські спочатку вирішили гумовими кийками, а потім один з копів Денис Ляхвацький вистрілив у місцевого жителя, що і стало причиною смерті Цукермана.

Денис Ляхвацкій вистрілив в мешканця селища Криве Озеро Фото: ovosti-n.org

Вимагаючи справедливого розслідування всіх обставин справи, жителі Кривого Озера штурмували місцевий відділ поліції, а підозрюваних у вбивстві таксиста під час проведення слідчого експерименту натовп навіть намагався лінчувати.

Вбивство підлітка. Один з найбільш неоднозначних інцидентів в роботі Нацполіції стався 7 лютого 2016 року. Патрульний поліцейський Сергій Олійник в ході переслідування автомобіля BMW застрелив 17-річного пасажира авто Михайла Медведєва.

По автомобілю, який копи визнали підозрілим, було випущено не менше десятка куль. Прокуратура пред'явила Олійнику підозри за трьома статтями КК України: перевищення службових повноважень, замах на умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя інших осіб, і умисне вбивство. Однак за ґрати патрульний не сів, а повернувся на службу в квітні 2017 року.

Справа Гандзюк. Вбивство активістки з Херсона Катерини Гандзюк стало ще одним гучним скандалом в пасиві правоохоронців. 31 липня минулого року невідомий облив дівчину кислотою, викликавши опіки 40% поверхні тіла.

Спочатку напад кваліфікували за статтею "хуліганство", але після того, як 4 листопада Катерина Гандзюк від отриманих травм померла в лікарні, справу перекваліфікували на "вбивство".

Через три дні після нападу на Гандзюк Аваков відрапортував про затримання підозрюваного. Ним виявився Микола Новіков, однак суд відпустив Новікова, не знайшовши проти нього доказів.

Країною прокотилися акції протесту з вимогою знайти і покарати замовників вбивства Гандзюк. Для Нацполіції справа ускладнювалася тим, що сама Гандзюк, її друзі і рідні стверджували: замовниками нападу були самі правоохоронці Херсонської області в зв'язці з місцевою владою.

Політична відповідальність

Як бачимо, скандалів за останні кілька років більш ніж достатньо. І тут постає головне питання - чи повинен піти у відставку міністр внутрішніх справ?

З одного боку, нести пряму відповідальність за дії кожного поліцейського у селищі, місті, райцентрі міністр дійсно не може. Тим більше, що п'яні копи у Переяслав-Хмельницькому "розважалися" стріляниною по мішенях не в службовий час.

"Якщо підлеглий Авакова робить такий тяжкий злочин, як вбивство дитини, то я не бачу тут прямого зв'язку з міністром. Можна вимагати відставки, але немає причинно-наслідкового зв'язку", - запевняє "Апостроф" правозахисник Едуард Багіров.

"Є у нас такий наказ №90, згідно з яким, якщо хтось із поліцейських скоїв правопорушення, то усі начальники по вертикалі повинні відповідати, - додає "Апострофу" директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров. - Наприклад, якщо сів поліцейський п'яним за кермо, то звільнили не тільки його, а й безпосереднього начальника у райвідділі, заступник начальника райвідділу, начальника райвідділу, а іноді і начальника обласного управління звільняли за такі речі. Але я вважаю, що це неправильний підхід і відповідальність повинна бути індивідуальною - нести її повинен той, хто скоїв правопорушення. Тому не думаю, що було б правильно піти міністру у відставку через це. У США щороку поліцейські вбивають тисячі людей, і ніхто у відставку не йде".

Але є й інша сторона питання. Реформування поліції і всієї структури МВС. Якщо поліцейські спочатку проходять атестацію, а потім стріляють по мішенях у житлових кварталах, значить з реформою явно щось не так.

"Результат реформ - це політична і юридична відповідальність міністра внутрішніх справ", - вважає Багіров.

Крім того, не зовсім зрозумілі поліцейські напівзаходи. Той же Дмитро Ценов - екс-глава Нацполіції Київської області, навряд чи взагалі до трагедії підозрював про існування Володимира Петровця і Івана Приходька, однак його голова полетіла.

"Чому подає у відставку начальник поліції Київської області, а керівник Нацполіції приймає його відставку? Адже у Київській області тисячі співробітників поліції. Або нехай подають у відставку міністр, глава Нацполіції і глава поліції області, або ніхто не йде у відставку", - каже Багіров.

До речі, після трагедії у Переяслав-Хмельницькому звучали заклики і до відставки Сергія Князєва. Щоб заспокоїти суспільство, за великим рахунком можна було б звільнити і його, проте все знову впирається в проблему якості кадрів.

Після трагедії в Переяслав-Хмельницькому звучали і заклики до відставки Сергія Князєва Фото: antikor.com.ua

"Я був у комісії, яка відбирала кандидатів на посаду керівника Національної поліції у 2016 році, - пояснює Захаров. - У комісії було 6 чоловік: три іноземці з США, Канади і Данії і троє українців. Все - колишні співробітники правоохоронних органів з величезним досвідом. Так ось, нам не було з кого вибирати. Людей, які б задовольнили, зокрема, наших іноземних колег, було всього двоє з 46 кандидатів, які відповідали формальним вимогам".

Втім, як стверджує один з ініціаторів акції протесту під МВС юрист Масі Найєм, головна претензія суспільства до поліції не в тому, що міністр повинен відповісти за дії районних копів і навіть не в тому, що реформи проходять мляво, а в тому, що в структурі МВС досі діє кланова система кругової поруки.

"У випадку, коли у злочині замішані правоохоронці, завжди йде саботаж. Перша кваліфікація завжди "хуліганство", і тільки потім, якщо справа набуває резонансу, починаються додаткові кваліфікації, - каже "Апостроф" Найєм. - Так було, наприклад, з Катериною Гандзюк, організатором вбивства якої є Сергій Торбін, колишній правоохоронець. Її везуть в реанімацію, вона вся горить, а пишуть "хуліганство". Питання не в тому, що вбивають тільки правоохоронці. Вбивають багато людей. Але питання в тому, що до правоохоронців особливі вимоги. Коли подібний злочин скоюється співробітником правоохоронних органів, розслідування має йти виключно прозоро. Повинні звітувати за кожен крок, а не навпаки - ховати такі розслідування і закриватися".

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити