RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Церковна війна через Томос: Філарет зробив нову заяву про ПЦУ і роль Порошенка

П’ятий президент України Петро Порошенко "проводив роботу" задля того, щоб предстоятелем ПЦУ став проросійський митрополит Вінницький Симеон.

Про це заявив почесний патріарх Філарет, передає видання "Главком".

"Як мені відомо, він (Порошенко, - ред.) хотів, щоб предстоятелем був не Епіфаній, а митрополит Вінницький Симеон (один із архієреїв УПЦ МП, який перейшов до ПЦУ. – ред.)", - розповів патріарх.

"І ось ви зверніть увагу на те, що коли архієреї голосували в другому турі фактично за двох кандидатів, то за Епіфанія проголосували 36 єпископів, а за Симеона – 28. То хто ці 28? 2 – московських, 13 – з УАПЦ, а 13 архієреїв – з Київського патріархату. Чому ці архієреї голосували за кандидата з Московського патріархату? Тому що Порошенко провів роботу", - додав він.

Патріарх підтвердив, що перед Об’єднавчим собором з Епіфанієм були певні домовленості щодо подвійного керування церквою. Філарет мав залишатися почесним патріархом і займатися внутрішніми справами, а митрополит Епіфаній – представляти церкву ззовні.

"Справа в тому, що про це ми говорили з колишнім президентом у присутності Епіфанія ще перед Собором. І президент мені казав: "Ось ви будете керувати церквою, як і керуєте, а Епіфаній представлятиме церкву ззовні"", - розповів він.

Філарет також підтвердив, що ходили чутки про підкуп єпископів (по голосуванню щодо обирання предстоятеля, - ред.), але сам він не був цьому свідком, тому не може стверджувати напевно.

"Я чув про те, що комусь із архієреїв платили по $20 тис. Але правда це чи ні – я стверджувати не можу", - підкреслив Філарет.

Як повідомляв "Апостроф", почесний патріарх Філарет заявив, що не приймає Томос, оскільки до отримання не був ознайомлений із його змістом.