RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Загинув через місяць після весілля: рідні розповіли про вбитого на Донбасі героя

27 червня президент Володимир Зеленський присвоїв звання "Герой України" з врученням ордена "Золота Зірка" (вперше в своїй каденції) бійцеві ЗСУ Андрію Волосу, загиблому на Донбасі в 2018 році.

Про це повідомляє "Новинарня".

"За особисту мужність і героїзм, проявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі", - йдеться в повідомленні.

Старший солдат, військовослужбовець 24-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені короля Данила Андрій Волос народився 13 грудня 1995 в на Волині. Закінчив в обласному центрі школу-інтернат, жив в Луцьку. Згодом переселився в Омельне Ківерцівського району, де жила його мама.

Хрещений батько Андрія, керівник Спілки воїнів АТО Волині Олександр Серватовіч розповідав журналістам, що з початку війни на сході Волос дев'ять разів намагався потрапити в армію, подавав документи в батальйон (рота спецпризначення МВС) "Світязь". Однак йому відмовляли через брак досвіду.

Він уже повертався додому, коли йому подзвонили з Ківерцівського військкомату і запропонували підписати контракт із ЗСУ на три роки. Це було в 2015-му.

Поїздки на передову в складі 24-ї окремої механізованої бригади не завадили Андрію влаштувати особисте життя: у травні 2018 року Волос одружився. Через місяць після весілля його вагітна дружина стала вдовою.

22-річний Андрій загинув рівно рік тому - вранці 28 червня 2018 року, коли українські Збройні сили втратили одразу чотирьох бійців.

Повідомлялося, що Волоса, тяжко пораненого, намагався витягнути з поля бою командир взводу Валерій Шишак, і також отримав смертельне поранення від ворожого снайпера.

Андрію Волосу снайперська куля потрапила практично в серце, пройшовши між пластинами бронежилета.

Про те, що Андрія більше немає, його мати дізналася в реанімації - за день до загибелі сина їй зробили операцію з видалення пухлини.

У той же час, на сайті ОП сказано: "28 червня 2018 року поблизу населеного пункту Південно Донецької області старший солдат Волос разом з товаришами по службі намагався евакуювати пораненого офіцера. Під час евакуації Андрій отримав поранення в результаті снайперського пострілу і по дорозі в госпіталь помер".

Як повідомляв "Апостроф", президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким нагородив народного депутата Дмитра Тимчука (посмертно) орденом "За мужність" III ступеня.