RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Welcome to Ukraine, школото: Забужко поставила мережу на вуха влучним діагнозом Україні

Відома українська письменниця Оксана Забужко поставила влучний діагноз Україні в контексті майбутніх парламентських виборів, чим розбурхала користувачів мережі.

Відповідний пост розміщено на її сторінці в Facebook.

Так, Забужко спочатку поділилася публікацією, в якій мова йде про якогось Петровича в Києві, який вигнав зі "свого" місця політичних агітаторів, а після пояснила її суть.

За словами письменниці, ключовою є фраза чоловіка: "Тут слугам не місце, тут пани торгують".

"Браво. Welcome to Ukraine, школото. Це - в точку, в самий архетипчик... До 20-го століття включно ця дихотомія (поділ на підкласи, - "Апостроф") існувала, хоча і формулювалася трохи інакше, але моє покоління ще пам'ятає, як це вимовлялося старими: "господар" (з повагою) і "наймит" (з презирством)", - зазначила Забужко.

Вона додала, що традиційний український ідеал - бути "господарем", але історично склалося так, що "прийшли загороджувальні загони, розстріляли "панів"-"господарів" і зробили всіх, хто вижив, "наймитами", aka "cлугами". За три покоління багато хто до цього звик, а багатьом ще й сподобалося.

"Тому, повторю ще раз і ще, я не кину камінь у свій народ, як би він не голосував на виборах. Для цього я занадто добре розумію, що з ним робили останні 100 років і, до речі, продовжують робити... Чудо - це те, що нашим вбивцям так і не вдалося винищити "Петровичів". І що "Петровичів", як стає все більш очевидним з кожним роком, у країні не так вже й мало. А це, в свою чергу, означає, що ми ще запануємо, браття, у своїй сторонці. Неодмінно", - підсумувала письменниця.

Раніше "Апостроф" розповідав, як буде виглядати бюлетень на дострокових парламентських виборах в Україні і які партії потрапили в список.

Також стало відомо, що 17 липня Шостий апеляційний суд дозволив народному депутату Олександру Онищенку брати участь у позачергових виборах до Верховної Ради.