RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

​"Заробила" на чужому горі: шахрайка видала себе за вдову АТОшника, отримавши велику суму

У Кіровоградській області шахрайка видала себе за громадянську дружину загиблого на Донбасі військового, за що отримала компенсацію в розмірі 1,2 млн гривень.

Про це повідомляє видання "Обозреватель".

Йдеться про військовослужбовця Олександра Смурагу з позивним "Смурфик" з села Сонцеве Кіровоградської області. Він загинув від кулі снайпера на Донбасі в 2017 році. У минулому році герою мало виповнитися 30 років. На війну він потрапив за призовом в п'яту хвилю мобілізації, а в 2016 році підписав контракт.

"Солдат, стрілок, помічник гранатометника 10-го окремого мотопіхотного батальйону 59-ї окремої мотопіхотної бригади. Загинув 20 листопада в Донецькій області в результаті поранень, отриманих під час обстрілу наших позицій в селі Павлопіль Волноваського району Донецької області", - писали тоді ЗМІ .

Під час трагічної новини з'явилася жінка, яка представилася цивільною дружиною Саші. Сестри дізналися про "нову дружину" тільки після смерті Олександра. Запевняють, що у нього була інша дівчина, з якою він планував побудувати сім'ю і купити будинок.

Правоохоронці почали розбиратися в ситуації. Вони встановили, що жінка бачилася із загиблим лише раз. Вони познайомилися в інтернеті.

"Наш загиблий герой в шість років залишився сиротою. З сестрою виховувався в дитячому будинку, а після вони жили вдвох. Коли військовослужбовець був в зоні АТО, познайомився по інтернету з жінкою. І приїхавши у відпустку додому, він один раз поїхав з нею зустрітися. Встановлено, що це було епізодичне знайомство, вони бачилися всього пару годин або днів", - розповіли в прокуратурі Кіровоградської області.

20 листопада 2017 року життя бійця обірвала куля снайпера. І нова знайома в той же день навідалася до сестри загиблого, яка жила в іншому районі області, і вмовила поховати тіло військовослужбовця в своєму місті.

"Сестра перебувала в дуже складній життєвій ситуації. А нова знайома пообіцяла, що візьме на себе всі організаційні питання, пов'язані з похоронами. Сестра погодилася, зараз вона проходить у справі як потерпіла", - уточнили в органах.

23 листопада 2017 року Олександра з позивним "Смурфик" поховали в місті Помічна, де влаштувалася дружина-самозванка. Після цього майже два роки 32-річна мешканка Кіровоградської області видавала себе за вдову загиблого. В цілому вона отримала від держави майже 1,2 млн гривень. При цьому, як розповіли правоохоронці, фактично в день загибелі бійця, "вбита горем вдова" бігала і збирала потрібні їй довідки.

Відомо, що Олександр з багатодітної сім'ї. У нього залишилася старша на два роки сестра Світлана і молодша Леся. Ще був брат, але багато років тому він виїхав до Росії і пропав.

"Ми жили в селі за Устинівкою. Маму я зовсім не знала, вона померла при пологах, і ми виховувалися в дитбудинку. Потім, коли я вже була в інтернаті, прийшов лист, що помер батько. А після повноліття Саша жив біля старшої сестри. А я - в іншому районі, Бобринецькому. Потім брат поїхав в АТО, а коли приїжджав, зупинявся у неї або у мене. І в рідному селі у нього була дівчина, з якою будував серйозні відносини, планував після закінчення війни жити з нею, хотів купити будинок", - поділилася спогадами молодша сестра.

Леся уточнила, що брат не був потайним. Тому "цивільна дружина", про яку дізналися після похорону, стала для всієї родини сюрпризом. А в минулому році родичі випадково почули, що "вдова" отримала від держави гроші. Тоді і запідозрили, що причиною могли стати гроші.

"Коли Саша загинув, сестра якраз народила четверту дитину, пологи були складними. Їй подзвонила жінка, яка представилася знайомою, і сказала, що поховають нашого брата у Помічному. І тільки минулої весни ми дізналися, що ця жінка отримала гроші як дружина. Оформляла всі документи тихенько, нікому нічого не сказала. Але коли Саша в останній раз приїжджав, ми з ним багато спілкувалися, каву пили, він ні словом про цю жінку не згадав. Говорив про іншу, - уточнила Леся.

Про підозрювану відомо, що її звуть Тетяна П., вона уродженка Івано-Франківської області. На сторінці "вдови" в соцмережах - її знімки в формі. Другий рік поспіль у листопаді жінка публікує пости в пам'ять про Олександра.

"У цей день два роки тому війна відібрала життя кращого чоловіка і люблячого батька. Вічна пам'ять і Слава Герою!" - написала жінка великими літерами в листопаді 2019 року.

Судячи з фото, в останні роки Тетяна поправила фінансове становище. У будинку вона зробила ремонт, купила нові меблі та плазму, а влітку з дітьми з'їздила на море. Про Олександра жінка теж не забуває - в минулому році вона публікувала знімки пам'ятника, який поставила бійцеві.

У 2018 році Тетяна отримала орден "За мужність III ступеня", яким президент посмертно удостоїв Олександра. Примітно, що згідно з матеріалами справи, факт проживання однією сім'єю засвідчили міськрада міста Помічна, директор школи видав довідку, що вітчим (Олександр) мало не щодня відвідував школу і батьківські збори.

Але після того, як було відкрито кримінальне провадження, чиновники і співробітники школи дали свідчення, що видали довідки на прохання вбитої горем "дружини" відразу ж після похорону.

У поліції зізналися, що з таким випадком шахрайства зіткнулися вперше.

Як повідомляв "Апостроф", раніше користувачів інтернету порадувала новина про те, що водія маршрутки в Хмельницькому, який відмовив в пільговому проїзді вдові бійця антитерористичної операції (АТО) на Донбасі Світлані Бойко, відправлять в АТО.