RU  UA  EN

Субота, 25 травня
  • НБУ:USD 39.75
  • НБУ:EUR 42.80
НБУ:USD  39.75
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 травня

24 травня

Всі новини

​Розкрито загадку масової загибелі дельфінів в Криму: екологи б'ють на сполох

Через екологічну катастрофу в окупованому Криму там масово гинуть дельфіни.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на ресурс Rg.ru.

Екологи кримської громадської організації "Безтурботне море", що займаються порятунком викинулися на берег дельфінів, опублікували результати токсикологічних досліджень внутрішніх органів. Працівниками Державтоінспекції зафіксовано колосальне перевищення гранично допустимої концентрації (ГДК) в тканинах ссавців ртуті і важких металів.

"Для аналізу ми відібрали 15 проб - тканини м'язів, печінки і нирок від семи дельфінів - трьох азовок, двох білобочок і двох афалін. Всі вони викидалися на берег Криму живими в 2019 році і загинули від захворювань", - розповіли екологи.

Фахівці досліджували тканини на наявність понад 70 хімічних елементів. В результаті виявлено підвищені концентрації літію, магнію, алюмінію, хрому, заліза, цинку, кадмію, ртуті та інших небезпечних речовин.

"У двох досліджених афалін концентрація ртуті в печінці перевищила ГДК більш ніж у 550 і 450 разів, чому супроводжувало різке підвищення вмісту селену. Ці афаліни були вкрай виснажені і страждали від поліорганної недостатності. У м'язах і печінці білобочок рівень ртуті перевищив ГДК в 3,4 і 6,2 раз. В цілому, ртуть не перевищувала ГДК лише в семи з 15 проб. Основна кількість цього високотоксичного металу потрапляє в організм дельфінів з рибою та рибопродуктами в процесі біоакумуляції", - відзначили біологи.

Концентрація цинку в печінці хворої азовки, яка викинулася на берег Севастополя минулого літа з травмою черепа, перевищила ГДК в 192 рази, в її ж м'язах - в 151 разів, а концентрація кадмію - в 10 разів.

"Підвищений вміст забруднювачів говорить про їх накопиченні в екосистемі протягом довгого часу. Чорне море - найбільша закрите море в світі, і воно відчуває величезний тиск через рибного промислу, видобутку корисних копалин і скидання токсичних відходів. Діяльність людини примножує мікроелементи в морській біоті до концентрацій, які можуть негативно впливати на здоров'я організму", - вважають екологи.

Як повідомляв "Апостроф", еколог-вчений Максим Сорока заявив, що повернення Північно-Кримського каналу в експлуатацію може мати непередбачувані наслідки для екології півострова.