RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Іран пропонує Україні дивну "угоду" у справі про збиття літака МАУ: скандальні деталі

Іран хоче укласти з Україною меморандум про взаєморозуміння, за яким Київ відмовиться від права подавати в суд через збитий Boeing МАУ.

Як повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Радіо свобода", текст даного документа вже направлений в МЗС України.

Іранська влада просить Україну погодитися з "людської помилкою" як причиною катастрофи.

Крім того, в документі йдеться, що київська влада і сім'ї загиблих не повинні ініціювати кримінальні справи і судові розгляди проти Ірану. У відповідь на це Тегеран обіцяє виплатити компенсацію, а також публічно оприлюднити дані бортових самописців літака після їх аналізу.

Цікаво, що при цьому в меморандумі не вказано, хто несе відповідальність за виплату компенсацій сім'ям загиблих. Також в ньому не прописані чіткі положення щодо ідентифікації зобов'язань Ірану і термінів їх реалізації.

Як повідомляв "Апостроф", літак МАУ розбився поблизу столиці Ірану Тегерана незабаром після вильоту вранці 8 січня. На борту літака було 167 пасажирів (більшість з них громадяни Ірану і Канади) і 9 членів екіпажу - громадяни України. Всі вони загинули.

У ніч на 11 січня Іран визнав, що випадково збив літак МАУ. Згодом в Ірані підтвердили, що літак МАУ був збитий двома ракетами.