RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Без грошей та їжі живе в метро: українців жахнула доля звільненого з полону патріота

Звільнений з полону російських окупантів та їх найманців на Донбасі в грудні 2017 року патріот Ігор Яковенко ночує в переходах столичного метро через те, що йому ніде жити.

Про це написав у Facebook український вчений Ігор Козловський, який разом з Яковенком знаходився у полоні в окупованому Донецьку і також був звільнений в грудні 2017.

"Радісна і сумна зустріч ... Вранці несподівано зустрівся з колишнім полоненим, з яким деякий час перебував в підвалі донецького СІЗО (10 пост). Нас разом з іншими полоненими звільнили з того пекла 27 грудня 2017. А зараз йому ніде жити і він ночує десь в метро, а також у нього немає їжі і роботи", - повідомив Козловський.

"Я віддав йому всі гроші, які були зі мною, хоча він і соромився їх брати. Така доля не тільки у нього. Всі колишні полонені та вимушені переселенці втратили все своє майно, житло, роботу і самостійно намагаються якось налагодити своє життя. але далеко не всім це вдалося", - додав учений.

Користувачі соцмереж обурилися тим, що сталося.

"Як нам допомогти? У нього є документи, телефон? Він військовополонений чи мирний громадянин, був у полоні? А компенсація? Як сталося, що він залишився один? Я в шоці", - написала користувач Олена Степова.

"Не тільки він. У тих, кого звільнили з полону 29 грудня 2019 року, така ж ситуація", - повідомила Анастасія Мухіна.

"У нього (Яковенко) зараз немає телефону (продав, щоб купити їжу). Домовилися, що він мені подзвонить", - додав Ігор Козловський.

Після звільнення з полону в кінці 2017 року Яковенко в інтерв'ю українським ЗМІ повідомляв про те, що бойовики били його електричним струмом під час допитів, погрожували відрізати голову та вивезти на мінне поле. Він також підтвердив, що став заїкатися після того, як його допитували із застосуванням струму.

Як повідомляв "Апостроф", раніше журналіст Юрій Бутусов розповів про долю звільнених з полону українців.