RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Масове вбивство під Житомиром: журналіст вказав на дивні моменти в поведінці стрілка

Журналіст Юрій Бутусов вказав на дивні моменти в поведінці чоловіка, який в ніч на 22 травня застрелив сімох людей в Житомирській області.

Про це Бутусов написав у Facebook.

За його словами, 21 травня в життя орендаря ставка 58-річного Анатолія Захаренко відбулася важлива подія - в цей день о 17:00 він взяв участь в спецоперації по затриманню начальника Попільнянського відділення Нацполіціі Руслана Мшанецького, який вимагав у нього хабар.

Мшанецький був затриманий на місці злочину оперативниками управління внутрішньої безпеки Нацполіціі спільно зі слідчими Держбюро розслідувань.

За попередньою інформацією, Мшанецький вимагав від орендаря ставка хабар у розмірі 10 тисяч гривень на місяць, Захаренко платити відмовився і звернувся в поліцію. 18 березня було відкрито кримінальну справу. Захаренко встановили техніку для фіксації злочину і 21 травня Мшанецького затримали.

Захаренко заробляв на життя орендою ставка, в якому розводив рибу і приймав компанії рибалок. Компанія, яку він потім розстріляв, заїхала до нього близько 5 години ранку 21 травня, тобто до затримання Мшанецького.

Загиблі раніше вже приїжджали на цей ставок. На стіні будиночка, де Захаренко застрелив двох своїх гостей, висить відстріляна труба від гранатомета. Її подарували ті, хто був на фронті та приїжджав сюди раніше.

Серед восьми прибулих гостей троє були чинними військовослужбовцями Нацгвардії - батальйону Кульчицького та 4-ї оперативної бригади, які тільки в суботу, за чотири дні до загибелі, повернулися після багатомісячної ротації з передової в ООС.

Люди, з якими разом сидів Захаренко і яких він застрелив першими, були без зброї.

Троє вбитих, судячи з поз, застрелені сплячими. Вони роздягнені. А у взутті було всього троє застрелених.

Убитий, у якого в руках мисливський карабін (мисливський карабін типу "Сайга", а не бойовий автомат), лежить без шкарпеток. Трава навколо нього прим'ята в сторони. Жодного пострілу з карабіна не було зроблено. Ще один карабін був виявлений біля ніг чоловіка, якого застрелили в будиночку. Він лежить в позі сплячого на боці, також він роздягнений.

При цьому повідомлення в поліцію про бійню зробив єдиний чоловік, що вижив та зміг втекти.

Бутусов підкреслив, що зараз ходять різні чутки. В тому числі, про те, що група "атошніков" приїхала "віджимати" ставок, а господар, обороняючись, був змушений відстрілюватися.

Також обговорюються версії про те, що Захаренко дав свідчення на Мшанецького, а до нього приїхали з метою помсти правоохоронці. Ще одна версія - Захаренко жив в Росії та ненавидів "атошніков", виникла суперечка, чому його діти не були на фронті.

Журналіст задає низку питань, в тому числі, навіщо Захаренко потрібно було заходити в будинок і вбивати сплячих? Адже якщо двоє за столом погрожували йому чимось, він застрелив їх, то після цього міг спокійно втекти, оскільки навкруги була ніч.

Також виникає питання, чому "рекетири", яких убили першими, виявилися беззбройними, а рушниця була тільки у самого Захаренка? Що це за інші "рекетири", які пішли спати?

Зі зброєю в руках лежить лише один убитий. Дивним є те, що він вийшов у шкарпетках з карабіном, не зробив жодного пострілу, хоча до цього було застрелено кілька його товаришів. Трава навколо його тіла прим'ята не так, як в разі, якщо б він на неї впав, а так, як ніби його хтось туди притягнув. І хоча він учасник бойових дій, але чомусь тримає карабін за ріжок.

Висновки Бутусова такі:

- поки немає фактів, які вказують на те, що Захаренко діяв в рамках самооборони, як і немає ознак того, що перші вбиті за столом загрожували його життю та здоров'ю;

- необхідності застосовувати зброю проти компанії у Захаренка не було;

- відразу після бійні Захаренко не дзвонив в поліцію, оскільки намагався інсценувати зіткнення на місці злочину (витяг на вулицю тіло убитого і вклав йому в руки карабін);

- до приїзду поліції у Захаренка було багато часу, щоб сховатися або поїхати, але він не зробив цього;

- немає ознак того, що причина конфлікту - нібито "проросійські" погляди Захаренка (він і раніше приймав ветеранів, і з цією компанією вже був знайомий);

- оскільки в цей день Захаренко був перезбудженим через події із затриманням начальника відділення поліції, алкоголь в такому стані міг викликати неадекватну реакцію на будь-що.

"Є один вцілілий свідок, є сам Захаренко, сподіваюся, ми найближчим часом дізнаємося від них деталі цієї страшної трагедії", - резюмував журналіст.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стали відомі подробиці резонансної пригоди в Житомирській області.