RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Бойовики стягують танки і "Гради" до лінії розмежування на Донбасі: тривожні дані

Бойовики стягнули до лінії розмежування на Донбасі важке озброєння - танки, реактивні системи залпового вогню "Град", гаубиці "Гвоздика" і "Жаба". Вони розміщуються на території окупованих районів Донецької області за лініями відведення, але за межами виділених місць зберігання.

Як передає "Апостроф", про це йдеться у звіті СММ ОБСЄ, опублікованому 15 вересня 2020 року.

Під час виконання спостережного польоту безпілотний літальний апарат місії зафіксував порушення домовленостей з боку російсько-окупаційних військ на території ОРДЛО.

Йдеться про розміщене на непідконтрольній уряду України території Донецької області важке озброєння. Зокрема, на полігоні поблизу Новоселівки виявлено сім танків (імовірно Т-72 – 5 одиниць, невстановленого типу – 2 одиниці) і три реактивні системи залпового вогню (БМ-21 "Град", 122 мм). Окрім того, на навчальному полігоні поблизу Покровки зафіксовано три самохідних гаубиці (2С1 "Гвоздика", 122 мм), десять танків (невстановленого типу) та три буксируваних гаубиці (імовірно Д-30А "Жаба", 122 мм).

"Зазначені факти чітко вказують на порушення Мінських домовленостей та досягнутих 22 липня 2020 року домовленостей щодо заходів із посилення режиму припинення вогню. Російсько-окупаційні війська і надалі використовують підступну практику та проводять нарощування озброєння та військової техніки. Цим вони вкотре демонструють небажання дотримуватися Мінських домовленостей та взятих на себе зобов’язань у рамках Тристоронньої контактної групи", - прокоментували інформацію в штабі ООС на власній сторінці у Facebook.

Як повідомляв "Апостроф", в Росії заперечили можливість проведення анонсованої президентом України Володимиром Зеленським нової зустрічі політичних радників лідерів "нормандської четвірки". В Міністерстві закордонних справ України заявили, що така позиція Кремля може свідчити про незацікавленість Росії у мирному врегулюванні міжнародного збройного конфлікту на Донбасі.