RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Особливий статус для Донбасу, провокації РФ і амністія бойовиків: що сказав Рєзніков в Раді

Віце-прем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков під час виступу в парламенті заявив, що Україна вважає мінський процес безальтернативним майданчиком для переговорів по Донбасу.

Відео виступу Рєзнікова опубліковано на YouTube-каналі телеканалу "Україна 24".

При цьому урядовець вважає постанову Ради про місцеві вибори, через яку Росія почала блокувати переговори в мінському форматі, політично дуже правильним.

"Ускладнила ця постанова ведення переговорів? Так, ускладнила. Чи скористалися ним наші опоненти для маніпуляцій? Так, скористалися. Чи зблоковано переговорний процес? Так, у великій мірі він заблокований", - заявив Резніков.

Він також зазначив, що його відомство розробляє пакет законопроектів про колабораціоністів і амністію бойовиків.

"Після гарячої фази будь-якого конфлікту обов'язково настає перехідний період. Його важлива частина - це створення механізмів перехідного правосуддя. Це право на правду і право на справедливість, компенсація жертвам агресії, відповідальність", - зазначив він.

Резніков переконаний, що країна потребує такий закон, який би визначав, хто такі колабораціоністи, хто підпадає під амністію, а хто - ні.

"Мінреінтеграціі в тісній співпраці з колегами по уряду запропонує на розгляд уряду пакет законопроектів про перехідний період. Там будуть відповіді і про колабораціоністів, і про порядок амністії, і багато інших важливих положень, і ми будемо просити вас їх підтримати", - повідомив міністр.

При це Рєзніков дав зрозуміти, що Україна не буде вносити зміни до Конституції про особливий статус Донбасу.

"Президент України під час грудневого саміту минулого року лідерів нормандського формату в Парижі дав чітке розуміння, що ніяких змін в Конституції України про включення туди якогось особливого статусу не буде, і це виключено. Також президент неодноразово говорив, що Мінські угоди вимагають змін. це ті позиції, які ми відстоюємо в ТКГ ", - сказав віце-прем'єр.

На завершення він прокоментував провокацію бойовиків в Шумах Донецької області, де повинна була пройти так звана інспекція. За його словами, російська сторона зірвала інспекцію, бо знала, що на виході отримає негативний результат.

"Міф про так звану інспекцію українських позицій військових в Шумах. Це відверта маячня. Це російський наратив. Росія зі своїми проксі зірвала перевірку, яка повинна була відбутися, тому що розуміла, що на виході отримає негативний результат. Адже мова йшла виключно про сіру зону і виключно для підтвердження звіту СММ ОБСЄ, в якому зазначено, що будь-яких порушень з боку України заставленого режиму тиші немає", - уточнив він.

Читайте також матеріал "Апострофа": На Донбасі помирають не тільки наші хлопці, а й ті, хто воює проти нас - Леонід Кравчук