RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Вибух на хімзаводі "Рівнеазот": фото, відео і всі деталі НП

У Рівненській області у вівторок, 20 липня, стався вибух на хімічному підприємстві "Рівнеазот". В результаті НП утворилася помаранчева хмара.

"Апостроф" розповідає всі подробиці, відомі на даний момент.

Що відомо про вибух

На заводі вибухнув паропровід агрегату азотної кислоти.

Аварійна ситуація сталась близько 17-ї години. Внаслідок НП відбувся викид у атмосферу газу. Про аварію стало відомо близько 18-ї години. На місці працювали рятувальники, медики "швидкої" та слідчо-оперативна група.

У соцмережах відразу після вибуху повідомили, що "хмару бурого диму" зносить в сторону міста Рівне.

"Поки невідомо походження і вплив на навколишнє середовище і людину речовини, але краще подбайте про індивідуальний захист", - повідомили в мережі.

На місце приїхав голова Рівного Олександр Третяк.

У Державній службі надзвичайних ситуацій заявили, що про ситуацію дізнались з інтернет-ресурсів. На місце події направили підрозділи ДСНС. Встановлено, що відбулась розгерметизація трубопроводу з цеху виробництва азотної кислоти та викид у атмосферу газу. На даний час ситуація під контролем, проводиться моніторинг

Заява керівництва "Рівнеазоту"

На підприємстві заявили, що сталася позаштатна ситуація - розгерметизація трубопроводу в цеху.

"Відбулась позаштатна ситуація – розгерметизація трубопроводу в цеху виробництва азотної кислоти.

В результаті надзвичайної ситуації відбувся разовий викид нітрозних газів в незначній кількості на території заводу. Наслідки надзвичайної ситуації повністю ліквідовано власними силами. Жертв та постраждалих немає.

На поточний момент показники якості повітря знаходяться в межах допустимих норм. Жодної загрози навколишньому середовищу та населенню немає.

Підприємство працює в штатному режимі. Надзвичайна ситуація не вплинула на роботу виробничих цехів підприємства та подальше відвантаження продукції згідно з укладеними контрактами", - повідомила прес-служба.

Наскільки забруднене повітря?

За інформацією лабораторного центру небезпечний рівень газу складає 5 мг/м куб. повітря. На момент витоку газу рівень становив 1мг/м.куб.

Головний санітарний лікар Рівненської області Роман Сафонов підтвердив, що показники забруднення повітря знаходяться в нормі.

"Робилися дослідження в мікрорайоні Ювілейний у кількох точках. У 5-10 разів менше гранично допустимої разової концентрації. Можна бути спокійними. Ситуація буде відслідковуватися і вночі, і вранці, про результати буде повідомлено", - сказав Сафонов.

Санлікар зазначив, що в разі викиду в атмосферу шкідливих речовин, перш за все страждають найбільш уразливі групи з захворюванням органів дихання і люди похилого віку. За словами Сафонова, жителям міста варто закривати вікна і не виходити на вулицю, поки ситуація не нормалізується.

Що радять місцевим жителям

Не дивлячись на заяву керівництва заводу про те, що повітря не забруднене, журналісти опублікували рекомендації для місцевих жителів.

Азотна кислота небезпечна при ковтанні, вдиханні, попаданні на шкіру та слизові оболонки. Слабке отруєння цією речовиною може викликати бронхіт і втрату свідомості, сильне - набряк легенів. Попадання в очі загрожує втратою зору, вплив кислоти на шкіру може викликати екзему, у великій концентрації - опіки.

Жителям довколишній населених пунктів радять:

  • зберігати спокій і не піддаватися паніці;
  • захистити органи дихання протигазом, респіратором або ватно-марлевою пов'язкою, а шкіру - закритим одягом;
  • при відсутності засобів індивідуального захисту не виходити на вулицю;
  • перешкодити потраплянню в приміщення повітря зовні - щільно закрити вікна і двері, заклеїти щілини в рамах вікон та дверей;
  • вимкнути світло і газ;
  • підготуватися до евакуації, зібравши "тривожний" чемоданчик з найнеобхіднішим - документами, цінності і ліками;
  • під час евакуації допомагати дітям, інвалідам та людям похилого віку;
  • пересуватися по зоні хімічного зараження перпендикулярно напрямку вітру, уникаючи тунелів і низин, в яких можуть концентруватися отруйні речовини;
  • при підозрі на хімічне ураження пити багато рідини і звернутися за медичною допомогою;
  • покинувши небезпечну зону, зняти верхній одяг і ретельно вимитися.