RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Заробляли мільйон в місяць: СБУ накрила масштабну схему COVID-махінацій, фото

На Буковині було викрито шахраїв, які масово підробляли COVID-сертифікати та ПЛР-тести. Щомісяця вони обслуговували близько тисячі клієнтів і заробляли більше мільйона гривень. Нещодавно такого зловмисника затримали і в Києві.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Злочинці з Буковини пропонували своїм клієнтам зібрати повний пакет необхідних документів для виїзду за кордон. Серед них були і негативні ПЛР-тести та сертифікати про щеплення від COVID-19. Постраждалими стали як українці, так й іноземні громадяни.

За даними Служби безпеки України у схемі було задіяно 11 осіб, мешканців Чернівецької області. За потреби долучалися ще медичні працівники.

Шахраї мали 2 офіси у Чернівцях, де надавали повний спектр послуг: від водійських посвідчень міжнародного зразка до документів, необхідних для працевлаштування за кордоном. Усе робилося у стислі терміни.

Клієнтів злочинці шукали за допомогою особистих зв’язків. За попередніми даними – у них обслуговувалося близько тисячі осіб, що приносило більше мільйона гривень доходу щомісяця.

Ціна послуг варіювалася від 200 грн за фейкову довідку про негативний результат ПЛР-тесту до 650 євро за повний пакет документів, необхідних для виїзду громадянина України за кордон, включно із сертифікатом про вакцинацію.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України, тривають слідчі дії для встановлення та притягнення до відповідальності всіх причетних до злочинної оборудки осіб.

Раніше ми публікували інструкцію на звантаження COVID-сертифікату через додаток "Дія".