RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

На Поліссі "сбушники" розстріляли п'ять копачів бурштину: подробиці інциденту

У Сарнинському районі Рівненської області, біля села Єльне, увечері в четвер, 10 лютого, сталося зіткнення між співробітниками СБУ та нелегальними здобувачами бурштину.

Як повідомляє прес-служба Державного бюро розслідувань, ДБР перевіряє правомірність дій працівників Управління Служби безпеки України.

Співробітники СБУ запідозрили чоловіків у незаконному видобутку бурштину та хотіли перевірити цю інформацію. Проте вони почали чинити опір і влаштували бійку із застосуванням ножів, сокир та бензопил. Співробітники СБУ, своєю чергою, почали стріляти з вогнепальної зброї.

Внаслідок інциденту п'ять нелегальних копачів бурштину госпіталізовано з вогнепальними пораненнями. У чотирьох із них поранення ніг, у одного з постраждалих – рана передпліччя.

Попередня кваліфікація правопорушення – перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу із застосуванням зброї (ч. 2 ст. 365 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

За словами джерела сайту "Апостроф", насправді поранення отримали шестеро людей, у яких було встановлено осколкові поранення та травми від гумових куль. Усі фігуранти справи мовчать і не дають коментарів про те, що сталося.

Місцеві жителі розповіли свою версію подій - за словами свідків, до місцевих жителів з'явилися "тітушки", які не пред'явили документи, проте вимагали припинити мити бурштин. Ті відповіли, що можуть робити на своїх паях землі що завгодно.

Непрохані гості заявили, що тепер земля нібито належить їм, тому мешканці Єльного мають платити їм "данину". Щоб підкріпити свої загрози, вони спалили копачам мотопомпу, після чого спалахнула масова бійка, в ході якої одна із сторін застосувала гранати та вогнепальну зброю. За словами свідків, на місці події також були поліцейські, які не втручалися в конфлікт.

Прес-служба СБУ, своєю чергою, повідомила, що співробітники СБУ, діючи в рамках Закону та зважаючи на обставини, змушені були застосувати зброю, щоб припинити злочинні дії нападників.

За їхніми даними, у зіткненні постраждали п'ять місцевих мешканців та троє співробітників СБУ. Небезпеки їхньому життю немає, після надання їм медичної допомоги четверо від госпіталізації відмовилися.

СБУ також встановила місцевих жителів, які займалися незаконним видобуванням бурштину. Їхні протиправні дії документуються в рамках відкритого кримінального провадження за статтями 240-1, 441 Кримінального Кодексу.

Поліція зареєструвала кримінальні провадження за:

  • ч.2 ст.342 КК України "Опір представнику влади, працівнику правоохоронного органу, державному виконавцю, приватному виконавцю, члену громадського формування з охорони громадського порядку та державного кордону або військовослужбовцю, уповноваженій особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб";
  • ч.1 ст.294 КК України "Масові заворушення";
  • ч.2 ст.345 КК України "Загроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу".

Як повідомляв "Апостроф", у ніч на п'ятницю, 28 січня, у центрі Києва підлітки влаштували "криваву бійню", налякавши киян та гостей міста.