RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Російських військових запідозрили у вбивстві у Білорусі мирного жителя

9 травня поблизу села Верхні Жари Брагінського району у прикордонній смузі було вбито рибалку пострілом у голову. Загиблим виявився 45-річний ветеринар із Гомеля Сергій Чембрович.

Про це повідомляє білоруська служба "Радіо Свобода".

Зазначається, що у ветеринарній клініці, де працював загиблий, його смерть підтвердили, проте не надали жодних подробиць.



У нього залишилися дружина та двоє синів. Усі, хто його знав, відгукуються виключно позитивно.

Його поховали 10 травня у селі Рамановичі Гомельського району.

Примітно, що офіційно у поліції, Слідчому комітеті і Прикордонному комітеті не озвучують версій щодо його смерті.

Проте жителі Брагінського району розповідають, що 8 травня на Нижніх жарах, під Дніпром, лунали постріли.

"Наступного дня почали говорити, що рибалку вбили озброєні українці", – розповіла одна з місцевих мешканок.

Від Верхніх Жар до України – близько милі. Кордон проходить по Дніпру. З білоруської сторони Лоївський та Брагінський райони ввели заборону на перебування на річці на човнах. Українська сторона заборонила перебування громадян та іноземців у прикордонній зоні – кілометр вдень та 20 кілометрів уночі. Проте це не стосується місцевих жителів.

У пресслужбі 105-го прикордонного загону Держприкордонслужби (Чернігів) повідомили "Радіо Свободі", що українські прикордонники до інциденту не причетні.

"Жодних спроб порушити державний кордон України не було. Ніхто не чув пострілів. Про загибель рибалки ми знаємо лише із ЗМІ", – зазначили у пресслужбі.

Водночас білоруський фотограф, блогер, громадянський активіст Антон Мотолько опублікував пост у соцмережі, наисавши, що зараз переглядають отримані відео із вбивством людини, схожої на Сергія.

"Якщо це він на відео, то його вбили російські військові", - зазначив активіст.


Раніше ми писали, що плани щодо вторгення з боку Білорусі не спрацюють, оскільки самі військові не стануть заходити на територію України. Вони бачили, на що здатні українські захисники, та не мають морального стимулу для нападу, стверджують експерти.