RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

Всі новини

Доводить вибух наднової зірки: у Єгипті знайшли унікальний камінь із позаземної породи

Позаземна порода, виявлена в Єгипті більше 25 років тому, може бути першим доказом рідкісного вибуху наднової знайденим на Землі, стверджують вчені. Дослідники проаналізували камінь Гіпатія і виявили, що його хімічний склад і малюнок свідчать про те, що він містить шматочки пилу та газової хмари, які оточують "стандартну свічку" наднової зірки типу Іа.

Про це повідомляють у Daily Mail з посиланням на дослідження в журналі Icarus.

Важливо зауважити, що наднові зірки типу Іа - це тип наднових зір, що спалахують у подвійних системах, де одна з зірок є білим карликом, а інша може бути гігантом або іншим типом зорі. Ці зіркові вибухи є одними з найпотужніших у Всесвіті, вони відбуваються, коли щільна зірка білого карлика пожирає іншу сусідню зірку.

За словами експертів, суміш пилу і газу від такої наднової поступово перетворилася б у тверду речовину протягом мільярдів років, перш ніж сформувати материнське тіло, з якого вийшла Гіпатія.

"У певному сенсі, можна сказати, ми спіймали вибух наднової Ia, тому що атоми газу від вибуху були вловлені в навколишню пилову хмару, яка в кінцевому підсумку утворила батьківське тіло Гіпатії", – сказав геохімік Ян Крамерс з університету Йоганнесбурга в Південній Африці.

Дослідники проаналізували крихітний зразок Гіпатії, щоб знайти підказки про те, де був камінь і як він утворився. Вони виявили, що в ньому був надзвичайно низький рівень кремнію, хрому та марганцю, що означало, що порода навряд чи утворилася у внутрішній Сонячній системі. Він також мав високий рівень міді, сірки, заліза, фосфору та ванадію.

Вчені сказали, що цей склад дуже відрізнявся від будь-яких об’єктів, знайдених у нашому куточку галактики Чумацький Шлях. Їхній аналіз також виключив можливість того, що камінь міг утворитися з червоної гігантської зірки або наднової ІІ типу, причому остання була виключена, оскільки в породі було занадто багато заліза порівняно з кремнієм і кальцієм. Тому експерти вважають, що це залишки наднової типу Ia.

"Якщо ця гіпотеза вірна, камінь Гіпатія буде першим відчутним доказом на Землі вибуху наднової типу Ia. Можливо, не менш важливо, це показує, що окрема аномальна частинка пилу з космосу може бути включена в сонячну туманність, з якої утворилася наша Сонячна система, вона не повністю змішана", - сказав Крамерс.

Дослідники проаналізували 15 елементів у камені і виявили, що частина з них збігається, чого можна було б очікувати, якби об’єкт виник у результаті вибуху щільного білого карлика. Однак ще шість елементів – хлор, калій, алюміній, фосфор, цинк і мідь – не підходять для моделі наднової типу Ia.

Експерти сказали, що у них є можливе пояснення цьому.

"Оскільки зірка білого карлика утворена з вмираючого червоного гіганта, Гіпатія могла успадкувати ці пропорції елементів для шести елементів від зірки червоного гіганта. Це явище спостерігалося у білих карликів в інших дослідженнях", — сказав Крамерс.

Раніше "Апостроф" показував, як відбувається злиття трьох галактик. Космічний телескоп Hubble на камеру зафіксував унікальне явище.