RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Вчені знайшли залишки невідомого виду ведмедисобак, які жили 12 млн років тому: фото

На території Франції вчені виявили залишки гігантської ведмедесобаки, вік якої становить близько 12 мільйонів років. Палеонтологи назвали це вид Tartarocyon cazanavei.

Про це повідомили у французькому журналі PeerJ.

Амфіціоніди (Amphicyonidae), або так звані ведмедесобаки, - сімейство хижих ссавців з підряду собакоподібних (Caniformia). Вони з'явилися в Північній Америці в еоцені, тобто приблизно 45 мільйонів років тому, а потім проникли до Європи, Азії та Африки. Останні представники вимерли у пізньому міоцені — близько восьми мільйонів років тому. Зовні амфіціоніди нагадували як ведмедів, так і собак, через що носять таку назву, а їхня вага становила близько 195 кг.

Фото: Denny Navarra

Вчений Флореаль Соле з Королівського бельгійського інституту природничих наук разом із колегами з Франції та Швейцарії вивчили нижню щелепу великого ведмедесобаки, яку виявили в морських залишках на території комуни Сальспіс на південному заході Франції. Вік відкладень датується приблизно 12,8-12 мільйонів років тому.

Фото: Solé et al. / PeerJ, 2022

Ґрунтуючись на унікальній морфології четвертого премоляра, палеонтологи виділили для цього амфіціоніда новий рід та вид – Tartarocyon cazanavei. Після вивчення зубів ведмедесобаки вчені зробили висновок, що ця істота була мезоплотоядною, тобто 50-70% її раціону становили хребетні. І завдяки дослідженням молярів було встановлено, що цей нововиявлений вид є одним із найбільших амфіціонідів Європи.

Фото: Denny Navarra

Раніше "Апостроф" повідомляв, що вчені знайшли унікальну мумію мамонтеня, що жив 30 тисяч років тому. Дитину шерстистого мамонта знайшли замороженою у вічній мерзлоті в Канаді - така знахідка перша в Північній Америці.