RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Під розривами снарядів: як волонтери допомагають людям на передових рубежах Донеччини - фоторепортаж

Російські окупанти продовжують нещадно обстрілювати населені пункти Донецької області, завдаючи ударів по житлових будинках та руйнуючи цивільну інфраструктуру. Вижити тим, хто лишається там, допомагають волонтери.

Кореспондент "Апострофу" провів три дні у гуманітарній місії Товариства Червоного Хреста України у Донецькій області та показав насичені будні волонтерів.

Національний комітет Товариства Червоного Хреста України проводить волонтерську місію на передніх рубежах Донецької області. Місія працює над доставками гуманітарної допомоги, продуктів та медикаментів у найнебезпечніших містах, де все ще залишається багато людей, яким нікуди виїхати. Також виконують запити по евакуації місцевого мирного населення на безпечні території та вивіз хворих та літніх людей з місць, які обстрілює російська армія.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Перший день - вирішення побутових проблем. Вода: в прифронтових містах часткова криза з водопостачанням, іноді перебої з електропостачанням, утруднена логістика на базах та складах гуманітарки. Також волонтери закладають мішками з піском останні вікна багатостраждальної бази Міжнародного Червоного Хреста у Слав'янську, яка місяць тому прийняла декілька снарядів. Пізніше поряд з базою росіяни нанесли удар ракетою С300, після чого по сусідству повністю вигорів спортзал. На щастя, люди, які в момент ударів перебували на базі, не постраждали, чого не скажеш про деякі будівлі. Тепер волонтери Червоного хреста України базуються в більш безпечному місці.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

На другий день волонтери отримують запит на евакуацію цивільних з щільно обстрілюваного росіянами Бахмуту. Також туди ж завозять продуктові набори та медикаменти для тих нечисленних мешканців, що залишилися. Бахмут зараз - це справді небезпечна поїздка. За пару хвилин розвантаження машин нараховую не менше 15 звуків "виходів" та "приходів", через якусь мить "падає" зовсім поряд, гучний вибух, перекличка чи всі неушкоджені та команда по машинам.

Заїжджаємо у двір багатоповерхівки, у під'їзді та підвалі будинку на нас вже чекають люди з речами, поки проводимо швидку посадку цивільних, волонтери встигають передати медикаменти нашим військовим (їх попросили не знімати). Швидко виїжджаємо з міста. Як виявилось саме в цей день російські окупанти здійснили чергову спробу штурму міста, тому знаходитися тут довше було небезпечно для життя. Цивільних було направлено до більш-менш безпечного Краматорську, де їх чекав інший транспорт до Дніпра.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Ще одна доба з загонами швидкого реагування пройшла вже спокійно: побутові питання, доставка гуманітарних вантажів до наших військових та роботи по облаштуванню захисту вікон будівель. Всі роботи постійно супроводжуються роботою наших славних ЗСУ по позиціям росіян на сході від Слав'янська. Наші "насипають регулярно". Звуки роботи різних систем чутно постійно. На жаль, через обстріли залізничної інфраструктури Покровська було скасовано евакуаційний потяг, росіяни напередодні нанесли декілька ударів ракетами С300 по місту, але їх роботу мають відновити вже досить скоро. В останній день волонтери вивозять зі Слав'янська до Києва трьох котиків, яким вже знайдено нові домівки.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Як повідомляв "Апостроф", ЗСУ успішно форсували річку Оскол на схід від Ізюму і, швидше за все, взяли під контроль населений пункт Маліївка, що розташований на адмінкордоні з Донецькою областю.