RU  UA

Соледар залишається під контролем ЗСУ: яка зараз ситуація у місті

Попри те, що ситуація в Соледарі залишається важкою, наразі вона контрольована – у планах противника було взяти місто потужним ударом протягом одного-двох днів, але він там знаходиться уже близько тижня.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий експерт Сергій Грабський.

За його словами, наразі говорити про оточення міста немає жодних підстав, навіть попри те, що противник просунувся на флангах та намагається обійти Соледар.

"Ми відбиваємо ці атаки. Дуже важки бої в самому місті, точніше, в тому, що від нього залишилося. І говорити про те, що ми вже здали це місто, було б дуже і дуже неправильно", - заявив експерт.

Читайте також: ЗСУ дають "прикурити" окупантам у Соледарі: у мережі показали відео

Він наголосив, що навіть відхід на запасні позиції на околицях Соледара не означає, що українці втратили це місто повністю, навіть більше – це дозволить ЗСУ виконувати завдання саме оборонної операції по знищенню противника і його живої сили в першу чергу.

За словами Грабського, можливе захоплення ворогом соляних шахт у Соледарі не дає противнику жодних тактичних переваг, тому що "це просто об’єкт на землі і є географічною точкою, яка може підтвердити, що вони дійсно просунулися до якоїсь локації. Але це не означає, що ми не можемо там їх вибити".

Військовий експерт також пояснив, як тимчасовий відхід від Соледару вплине на ситуацію в Бахмуті.

"Зараз лінія фронту зараз досі пряма, і для того, щоб противнику охопити Бахмут, я не знаю, які зусилля треба докласти, і яку кількість військ долучити, щоб це зробити. Мало того, оточення Бахмуту мало б сенс, якби одночасно проводилася операція на півночі від нього і на півдні. Якщо ми говоримо про північний фланг і припустимо, що це Соледар, так само на півдні ми говоримо про Курдюмівку і Кліщіївку. Але специфіка бойових дій полягає в тому, що противник, відмовившись від таких потужних і масованих фронтальних атак на Бахмут, зосередився не у двох локаціях, що виглядало б логічно, а зосередився в одному місці з на Соледарі. А це приблизно так, як хлопнути в долоні однією рукою. Результат приблизно такий самий", - прокоментував Сергій Грабський.

Він також додав, що протягом восьми років в цьому районі створювалися потужні оборонні споруди, це мережа укріплених позицій, тому противник буде ще довго і довго битися і втрачати свої сили та засоби.

"Фактично, можна говорити про те, що його втягнули в безнадійні бої на цьому напрямку. І все, що він може досягти, - це втратити більшу кількість свого особливого складу. Хоча заради об’єктивності треба сказати, що безумовно є втрати серед наших військовослужбовців. Але критичної ситуації порівняно з тим, якою вона б могла бути станом на кінець травня, зараз не проглядається", - резюмував експерт.

Як писав "Апостроф", начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко розповів, що в Соледарі залишається близько півтисячі мирних громадян, переважно людей похилого віку, при цьому, евакуація на цей час неможлива.