RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Роспропаганда накинулася на командування армії РФ через успіхи ЗСУ: звіт ISW і карти

Українські Сили оборони продовжують тактичні контрнаступальні операції на півдні країни. Водночас, російські окупанти продовжують штурмові дії в районах Куп'янська та на лінії Сватове-Кремінна.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: Окупантам залишиться один вихід: закріплення на лівому березі Херсонщини розв'яже руки ЗСУ

Обстановка у Харківській та Луганській областях

Російські війська продовжили наступальні операції на рубежі Куп'янськ - Сватове. У РФ заявили, що їхні штурмові групи наступали в районі м. Вільшана (15 км на північний схід від Куп'янська) і російські війська повільно просуваються на Куп'янському напрямку, але для прориву української оборони будуть потрібні підкріплення, яких у російського командування немає.

У Генштабі ЗСУ повідомили, що російські війська провели безуспішні наземні атаки на північний схід від н.п. Синьківка (9 км на північний схід від Куп'янська), на північ від н.п. Кислівка (20 км на південний схід від Куп'янська) та на південний схід від Андріївки (15 км на захід від Сватового). У Міноборони РФ заявили, що російські сили відбили атаки ЗСУ в районі Синківки, Маньківського тракту (приблизно 15 км на схід від Куп'янська), Новоселівського (15 км на північ від Сватового), Новоєгорівка (14 км на південний захід від Сватового) та в Серебрянському лісництві на південь від Кремінної.

Обстановка у Донецькій області

Українські сили оборони продовжили обмежені наступальні операції в районі Бахмута. Росіяни стверджували, що ЗСУ атакували їхні позиції на північ і захід від Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута).

Своєю чергою війська РФ продовжували наступальні операції в районі Бахмута та російська 83-а повітряно-десантна бригада (ВДВ) під час контратаки відбила частину на півдні Кліщіївки, але українські сили, як і раніше, утримують південно-західну частину селища. У Генштабі ЗСУ повідомили, що російські війська провели безуспішні наступальні операції на захід від н. п. Ягідне (2 км на північ від Бахмута), в районі Кліщіївки, на південь від Андріївки (10 км на південний захід від Бахмута) та в районі м. Біла Гора (12 км на південний захід від Бахмута). Війська РФ також контратакували під Берхівкою та Курдюмівкою.

Також війська РФ продовжували обмежені наступальні операції на лінії Авдіївка - Донецьк та не просунулися вперед. Генштаб ЗСУ повідомив, що українські війська відбили атаки російських військ у районі Авдіївки та Мар'їнки (27 км на південний захід від Авдіївки).

Обстановка на південному фронті

ЗСУ продовжували наступальні операції на адміністративному кордоні Донецької та Запорізької областей, і просунулися на південь від Великої Новосілки. Також українські сили атакували Урожайне (9 км на південь від Великої Новосілки) та захопили російські позиції у північній частині селища. Кадри з геолокацією, опубліковані 13 серпня, підтверджують, що деякі війська РФ залишили селище, і показують, як російська піхота відступає з Урожайного у напрямку Заповітного Бажання (менше ніж 3 км на південь від Урожайного). Українські війська також атакували Приютне (16 км на південний захід від Великої Новосілки).

Росіяни стверджують, що дві штурмові групи ЗСУ загальною чисельністю від 40 до 60 осіб завдали удару по російським позиціям в районі Роботиного (13 км на південь від Оріхова) і захопили кілька позицій за 3 км на схід і північний захід від Роботиного. Повідомляється, що 13 серпня війська РФ провели безуспішні спроби повернути втрачені позиції на схід від Роботиного.

Повідомляється, що ЗСУ зберігають присутність на захід від Козачих Лагерів і атакували російські сили біля населеного пункту, але російські сили відбили атаку. Російські джерела також стверджували, що запеклі бої ведуться на східному березі в районі Антонівського мосту, де підрозділи російських спецпризначенців намагаються стримати атаки ЗСУ.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Збройні сили України вразили пункт управління російських військ у тимчасово окупованій Новій Каховці Херсонської області.

Вас також може зацікавити:

Росіяни перекидають підрозділи військ із Херсона на Запоріжжя: звіт ISW та свіжі карти боїв

Окупанти приховують реальні втрати і таємно вивозять поранених: ранкове зведення Генштабу

Отримуєш більше - йди вперед: між "мобіками" та контрактниками РФ виникли суперечки