RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

СБУ затримала двох киян, які навели російські ракети тиждень тому: фото і відео

Служба безпеки України затримала двох російських агентів, які коригували ракетну атаку РФ на Київ у ніч проти 21 вересня цього року. Напередодні обстрілу вони направили окупантам координати для удару по місту.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Читайте також: У Києві затримали колишнього військового зрадника, який готував удари по ТЕС: фото

"Кіберфахівці Служби безпеки затримали двох російських агентів, які коригували повітряну атаку рф на Київ у ніч на 21 вересня цього року. Встановлено, що напередодні цієї дати затримані надіслали росіянам координати для удару по місту. Основними цілями ворожої атаки були столичні об’єкти життєзабезпечення, у тому числі, енергогенеруючі підприємства”, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що, за даними слідства, "наведенням" російських ракет до Києва займалися двоє місцевих жителів, які працювали на головне управління генштабу ЗС РФ (ГРУ).

"У поле зору військової розвідки Росії вони потрапили через свої антиукраїнські повідомлення в соцмережах, які поширювалися після початку повномасштабного вторгнення агресора. Потім представник ГРУ дистанційно завербував обох чоловіків і поставив їм завдання зі збору розвідданих на території Києва", - розповіли в СБУ.

Вказано, що за завданням російської спецслужби агенти відстежували місця базування та переміщення сил оборони у столичному регіоні. Для цього виходили на вулиці та приховано фотографували пункти дислокації українських захисників. Також фігуранти "в темну" використовували своїх знайомих, у яких випитували "потрібну" інформацію під виглядом побутових розмов.

"Окрім того, ворожі агенти відсилали своєму куратору фотографії та геолокації стратегічно важливих об'єктів енергетичної інфраструктури. Для передачі відомостей зрадники використали месенджер, а щоб замаскувати "сеанси" зв'язку, створили кілька анонімних акаунтів", - зазначили у спецслужбі.

За кожне виконане завдання зловмисники отримували із Росії гроші, які надходили на їхні банківські картки від анонімних "платників". Під час обшуків у місцях проживання обох фігурантів вилучено мобільні телефони, які вони використовували для фотографування українських об'єктів та листування з агресором. Також знайдено банківські картки, на які агенти отримували кошти від свого куратора з ГРУ.

"Наразі слідчі Служби безпеки повідомили обом затриманим про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану). Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення", - додали у пресслужбі.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що СБУ затримала священнослужителя УПЦ (МП), який підпільно продавав зброю та боєприпаси, що залишилися після втечі росіян від українського контрнаступу в Херсонській області.

Вас також може зацікавити:

Саки, у вас "пропущений": у СБУ розповіли про наслідки удару по летовищу в Криму

СБУ викрила ексдиякона УПЦ МП, який під виглядом "церковних місіонерів" відправляв ухилянтів за кордон, фото

У Хмельницькому СБУ взяла "на гарячому" агента РФ, який готував удар по залізниці, фото