RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Росія може піти на "жест доброї волі" задля утримання позицій на Запоріжжі: звіт ISW і карти боїв

Російське військове командування ймовірно готове відмовитися від деяких позицій на півдні та сході, з метою зміцнення оборони в Мелітополі та Бердянську.

Згідно з інформацією звіту американського Інституту вивчення війни, це стверджує одне з російських інсайдерських джерел.

Повідомлялося, що на початку місяця російські інсайдерські джерела вказували на те, що глава Генштабу РФ Валерій Герасимов міг би розглядати можливість збереження російських військ для захисту Мелітополя та Бердянська, можливо, за рахунок оборони Токмака.

"27 і 28 вересня джерела в соціальних мережах поширили цю чутку, після чого російське інсайдерське джерело заявило, що Герасимов також готовий вивести війська з Бахмута і вважає за краще захищати Мелітополь, щоб не дати українським силам наблизити артилерію до Криму", - зазначають аналітики ISW.

Водночас американські аналітики вказують на те, що ідея, яка полягає в тому, що Герасимов має намір перемістити російські війська до Мелітополя для зміцнення оборони, "виходить за рамки традиційної моделі поведінки Герасимова".

Читайте також: Окупанти намагалися відбити втрачене на Запоріжжі, ЗСУ виснажують ворога по всій лінії фронту: карти

"ISW не має доказів, щоб підтвердити твердження інсайдера. Якщо ці твердження неправдиві, це може свідчити про те, що в російському інформаційному просторі ведуться злагоджені зусилля для дискредитації Герасимова", - зазначають аналітики.

Аналітики наголошують, що ці твердження можуть бути частиною інформаційної боротьби між російським керівництвом. За даними деяких російських джерел, Герасимов відсторонив командувача ВДВ генерал-полковника Михайла Теплінського від посади заступника командувача в Україні. Тому можливо, ці заяви про готовність Герасимова йти на поступки на фронті можуть мати на меті підтримку позицій Теплінського.

Нагадаємо, раніше військовий експерт Олександр Коваленко вказував, що українські війська можуть наблизитися до Токмака в Запорізькій області вже в жовтні. За його словами, подальший розвиток подій буде залежати від дій окупантів, які можуть продемонструвати "жест доброї волі" і відступити з Токмака. Варіант лобового штурму міста українськими військами він виключає.

Аналіз ISW також вказував на те, що останнім часом російські окупанти сповільнили наступальні дії на лінії від Куп'янська до Сватове та Кремінна. Це свідчить, на їхню думку, про те, що український контрнаступ відвертає російські сили від цього напрямку і значно ослаблює їх наступальні зусилля.

Раніше ми писали, що Росія влаштувала нічну атаку дронів, на Вінниччині є влучання.

Вас може зацікавити:

Призов під час війни: в Раді пропонують нові підстави для відстрочки та звільнення зі служби

З жовтня ситуація для України може погіршитись: в чому загроза постачання Росії ракет Zolfaghar і Fateh

Мертвих окупантів буде ще більше: фоторепортаж з навчань українських бійців з новітньою зброєю