RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Призов під час війни: в Раді пропонують нові підстави для відстрочки та звільнення зі служби

В українському парламенті зареєстровано законопроект щодо додаткових підстав для відстрочки під час мобілізації та звільнення з військової служби під час воєнного стану.

Читайте також: Мобілізація "сліпих": з яким зором не повинні закликати і як діють ВВК

У Верховній Раді України 27 вересня 2023 року зареєстровано проект Закону № 10093 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо додаткових підстав для відстрочення під час мобілізації та звільнення з військової служби під час воєнного стану.

У документі пропонується передбачити, що призову на військову службу під час мобілізації не підлягають:

  • жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш ніж до досягнення нею шестирічного віку;
  • вагітні жінки.

Також законопроектом пропонується внести зміни до Закону України від 25 березня 1992 року № 2232-ХІІ "Про військовий обов'язок та військову службу":

а) статті 26 - у частину четверту пункту 2 підпункту "г", а саме: додати категорію сімейних обставин для звільнення з військової служби під час воєнного стану - утримання військовослужбовцем дитини, яка була нею усиновлена і на момент усиновлення була дитиною-сиротою або дитиною, позбавленої батьківського піклування, віком до 18 років та утримання військовослужбовцем, який є опікуном, піклувальником, названим батьком, батьком-вихователем, дитини сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, віком до 18 років;

б) статті 39 - до першої частини додати абзац, а саме додати, що особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої статті Закону України від 21 жовтня 1993 року № 3543-ХІІ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ", які призвані в особливий період за їх згодою, проходять військову службу лише за місцем проживання.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що на Одещині чоловіка умовно засудили на 3 роки, з випробувальним терміном на 1 рік, за те, що він пройшов ВЛК, але відмовився від служби.

Вас також може зацікавити:

Морили голодом і катували, щоб пройшов ВЛК: ДБР затримало працівників ТЦК зі Львівщини, фото та відео

Хто причетний до смерті мобілізованого Бориса Глушака: з'явилися фото та прізвища співробітників ТЦК та ВЛК

Це тягне на "кримінал": офіцер ЗСУ назвав типові порушення ТЦК при мобілізації

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.