RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

"Придністровська спецоперація": СБУ затримала путінського агента-вербувальника, фото

Служба безпеки України, після викриття в Миколаєві найбільшої мережі агентів РФ, вивела з території невизнаного Придністров'я і затримала в Одеській області агента ФСБ. Він отримав від росіян завдання створити власну агентурну мережу на півдні України.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Читайте також: У Києві затримали колишнього військового зрадника, який готував удари по ТЕС: фото

"Контррозвідка Служби безпеки провела багатоетапну спецоперацію, в результаті якої вивела з території невизнаного Придністров'я та затримала в Одеській області агента ФСБ. Він отримав від росіян завдання - створити власну агентурну мережу на півдні України", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що для цього фігурант намагався дистанційно вербувати мешканців Одеської області, включно із місцевими правоохоронцями.

"Щоб вивести російського агента на територію нашої держави, контррозвідники СБУ ввели в його поле зору діючу співробітницю Служби безпеки і створили умови її згоди на співпрацю з ворогом. За сценарієм української спецслужби, зловмисник приїхав до Одеської області, щоб особисто завербувати "кандидатку". Ця оперативна комбінація СБУ дозволила поетапно задокументувати злочинні дії російського агента та затримати його "на гарячому", - зазначено у повідомленні.

За даними слідства, ворожим агентом виявився громадянин України, який на початку 90-х виїхав до Молдови, де брав участь у війні на боці бойовиків так званої "ПМР". Згодом він став снайпером у складі підконтрольного Росії підрозділу "Внутрішніх військ Придністров'я". Потім фігурант отримав "підвищення" та був призначений командиром групи 17-го загону спецпризначення "Едельвейс" МВС Росії. Перебуваючи у лавах російських спецпризначенців, брав участь у бойових діях у Дагестані та Чечні. У 2014 році він прибув до Одеси для участі в організованих Росією масових заворушеннях, за що був оголошений у розшук українськими правоохоронцями.

Щоб уникнути правосуддя, фігурант втік у фейкову "ПМР", де у 2019 році для виконання завдань ФСБ був завербований Сергієм Затикою та Денисом Марусиком - представниками місцевого "МДБ". Він отримав оперативний псевдонім "Скіф", пройшов інструктаж, а вже у 2023 році розпочав виконання завдань. Серед пріоритетних напрямків його розвідувально-підривної діяльності був збір розвідувальних даних про дислокацію та переміщення сил оборони у прифронтових районах на півдні України. Також він планував отримати інформацію про особливості роботи та перелік основних завдань, що виконуються українськими спецслужбами в регіоні.

"Наразі слідчі Служби безпеки повідомили "Скіфу" про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення. Крім того, тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності його "кураторів" з ФСБ", - наголосили у пресслужбі.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що СБУ затримала священнослужителя УПЦ (МП), який підпільно продавав зброю та боєприпаси, що залишилися після втечі росіян від українського контрнаступу в Херсонській області.

Вас також може зацікавити: