RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Окупанти довели ЗАЕС до повного блекаута: є серйозна загроза

У п'ятницю, 1 грудня, на Запорізькій АЕС стався черговий блекаут через окупантів. Є загроза ядерній та радіаційній безпеці.

Про це повідомив "Енергоатом" у Telegram.

Читайте також: Погрузити у темряву: як росіяни намагаються отримати контроль над “Енергоатомом”

"Увечері 1 грудня стався обрив лінії електропередачі "Запорізька ТЕС-Феросплавна" напругою 330 кВ, через яку станція отримувала живлення від української енергосистеми. О 02:31 годині під час повітряної тривоги знеструмлено останню лінію "Запорізька АЕС-Дніпровська" напругою 750 кВ", - йдеться у повідомленні.

Через блекаут атомна електростанція перейшла на живлення власних потреб від дизельгенераторів. Автоматично включились усі 20 таких генераторів, вісім з них згодом залишили в роботі.

"Найбільша загроза безпеці в такому стані існує на 4 енергоблоці. Вона спричинена тим, що окупанти використовували його із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора і тримали в гарячому стані. Знеструмлення головних циркуляційних насосів, що охолоджують активну зону, призводить до переходу реакторної установки в режим природної циркуляції", - наголосили в пресслужбі "Енергоатому".

За даними енергетиків, відповідний режим є важким для реакторної установки, а тривалість обмежена проєктом. Режим природної циркуляції може призвести до відмови головного обладнання енергоблока, який наразі потребує термінового переведення до холодного стану.

Водночас українські фахівці вранці 2 грудня відновили роботу лінії електропередачі напругою 750 кВ.

Як наголосив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в етері телеканалу FREEДОМ 2 грудня, окупована Запорізька АЕС стрімко деградує, адже окупанти не можуть справитися з модернізованим обладнанням, яке було суттєво змінено за останні 30 років, у порівнянні зі зразками, які використовує РФ.

"Слово деградація найкращим чином зараз відображає дійсність на ЗАЕС", - зазначив Харченко.

За його словами, на атомній електростанції наразі стрімко погіршується технічний стан енергоблоків і допоміжного обладнання.

"Я чекаю, коли українські війська зможуть цю територію звільнити й на ЗАЕС зможуть прийти нормальні люди для того, щоб відновити працездатність цього унікального об’єкта, який є дуже важливим”, - зауважив директор Центру досліджень енергетики.

Нагадаємо, генерал-майор СБУ в запасі Віктор Ягун заявив, що окупанти хочуть зробити Енергодар "режимним містом" та виселити звідти людей.

  • Вас може зацікавити:

МАГАТЕ на допомогу: як Україні вигнати російських окупантів із Запорізької АЕС

Бійці ГУР тричі намагалися звільнити ЗАЕС: Буданов озвучив деталі спецоперацій

Є два можливі сценарії катастрофи: вчені змоделювали наслідки підриву окупантами ЗАЕС