RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

На окупованій ЗАЕС крали сотні мільйонів: нардеп розкрив подробиці

Поки Запорізька АЕС знаходиться в окупації, для неї закупили товарів і послуг на суму понад 400 мільйонів гривень.

Про це повідомив член парламентської фракції "Європейська солідарність" Володимир Ар'єв.

Він нагадав, що Запорізька АЕС в Енергодарі знаходиться під контролем росіян з березня минулого року й зв’язок із працівниками на атомній станції здійснюється лише онлайн. Однак на ЗАЕС продовжували робити закупки й суми всіх угод, укладених на ЗАЕС від 15 березня по 25 серпня складають майже 410 млн грн.

Читайте: Від серіалів до барабанів: чому скандал із Ткаченком - лише верхівка тендерного "айсберга"

Серед них половина – 210 млн 407 тис грн - це послуги їдалень, угоду оголошено 16 березня 2022, термін виконання: травень 2022-грудень 2023.

"Як перевірити, чи надаються ці послуги і в якій якості? А ніяк не перевірити. Бо станція окупована! Все, до побачення", - коментує нардеп.

Окрім того, на 28 млн були закуплені послуги з пожежної безпеки, хоча рятувальники не зможуть дістатися окупованої станції.

"Вишенька на торті - корм рибкам. На нього у червні 2022 списали понад 1,2 млн грн", - зазначив Володимир Ар'єв.

Для окупованої станції придбали світильників на 16,5 млн грн та електродів на 2,6 млн грн. Оскільки доставити їх неможливо, підписуються додаткові угоди на відтермінування.

"Ми вже не говоримо про невеликі контракти на суми менше 100 тисяч гривень з доставки води, борошна, дріжджів. Чи свинини в півтушках на 130 тисяч. Окупанти часом не обжерлись, ні? Проте, свинство тут точно є", - пише народний обранець.

Окрім того 29 квітня минулого року за 24,6 млн грн були куплені "інженерні послуги". Термін виконання з усіма відтермінуваннями – 25 грудня 2025 року.

А під розробку проєктної документації списуються мільйони, зазначає політик, у як приклад наводить оголошений рік тому тендер на проєкт технічного переоснащення 1 енергоблоку. Пропозиція складає 12 млн грн, а конкурсанти пропонують виконати роботи за 8,4 млн та 10,8 млн. Утім, перемагає претендент, яки запропонував більшу суму. Але потім гендиректор ЗАЕС згадує, що станція окупована, тому виконання відкладається до 31 грудня 2024 року. "А там, як кажуть, або султан помре, або віслюк здохне", - коментує ситуацію Ар'єв, який направив депутатські звернення до "Енергоатому" з вимогою пояснити ці завідома нездійсненні тендери. У свою чергу ДБР та БЕБ отримали звернення з вимогою "розслідувати цю вакханалію".

Нагадаємо, раніше Володимир Ар'єв розповів про процедуру оформлення відряджень народних депутатів, яку назвав "12 колами пекла".

  • Вас може зацікавити:

Блакитна мрія копірайтера: телеканал FREEДОМ замовив написання текстів по космічних цінах

Збитковий марнотрат: як "Енергоатом" тричі купував "золоті" автобуси

Хотіли закупити годинників на 5 млн гривень, але передумали: у КМДА спалахнув новий скандал через тендери