RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Ось ти який, "Цезар Куніков": що відомо про російський ВДК, який відправився за відомим маршрутом

У ніч на 14 лютого дронами було атаковано російський великий десантний корабель (ВДК) "Цезар Куніков" у Чорному морі.

Тому далі "Апостроф" розкаже, що відомо про російський ВДК.

Читайте також: Не один корабель, а чотири: нові важливі подробиці та відео удару по окупантах у Бердянську

"Цезар Куніков" – це російський десантний корабель, що базувався у Севастополі. Раніше брав участь в операції в Косово (1999 рік), російсько-грузинській війні (2008 рік), здійснював забезпечення сирійської армії (операція "Сирійський експрес", 2015 рік).

Екіпаж судна – 87 осіб. Проте в матеріалі OBOZ.UA джерела в ГУР МО України повідомляли, що "Судячи з усього, ніхто не врятувався".

Український військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко прокоментував ситуацію наступним чином:

"ВДК "Цезар Куніков", з яким сьогодні вранці, щось трапилося під Алупкою, належить до ВДК проекту 775. Введений він був в експлуатацію 1986 року, а побудований у Польщі на верфі "Stocznia Polnocna" в Гданську. Його повна водотоннажність 4 тис тонн. Екіпаж у повному складі 87 осіб".

Він зазначив: "Ці кораблі останнім часом використовувалися переважно як транспорт, у логістичних ланцюжках РВВ, але як десантний функціонал - це 12 од. бронетехніки, техніки і щонайменше 340 чол. десанту. Тому питання, коли з ЦК трапилося те, що трапилося, він був завантажений і цікаво чим, чи йшов порожняком? Але навіть якщо і йшов порожняком, це все-одно - прекрасно! Адже в Росії жодна верф не може будувати і навіть повноцінно ремонтувати ці кораблі".

Раніше повідомлялося, що великий десантний корабель Чорноморського флоту Росії перебував на ремонті в 13 судноремонтному заводі. Він став на ремонт 12 травня. Судно мало пошкодження лівого борту, було видно великі вм'ятини, сіра фарба подекуди відсутня, на її місці великі червоні плями - такий колір має ґрунтовка, яку наносять перед фарбуванням. Натомість правий борт корабля не було видно.

14 травня 2022 року два буксири перетягнули ВДК з Кілен-бухти, в якій розташований 13 судноремонтний завод Чорноморського флоту, в Південну бухту, де корабель був пришвартований до Мінної стінки.

Як і у інших кораблів російського Чорноморського флоту, бортовий номер корабля зафарбували після початку повномасштабного військового вторгнення з метою це зроблено ускладнення ідентифікації однотипних одиниць. Проте рельєфні літери на кормі залишались добре помітними.

Вже сьогодні вранці, 14 лютого 2024 р., дрони підбили російський великий десантний корабель "Цезар Куніков" у Чорному морі, внаслідок чого він затонув.

Нагадаємо, раніше ми вже інформували, що дрони ГУР завдали удару по російському великому десантному кораблю "Цезар Куніков" у Чорному морі.

  • Вас також може зацікавити:

В Росії поскаржилися на атаку дронів: в низці регіонів лунали вибухи

В Криму знищено великий десантний корабель "Новочеркаськ": всі подробиці і перші кадри

Україна нищить Росію на морі: скільки кораблів втратив ЧФ з 2022 року