RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Гинуть найсміливіші, треба негайне рішення: крик відчаю бійця з Авдіївки

Українські бійці розповідають про катастрофічну ситуацію в Авдіївці та відсутність чітких наказів вищого командування.

Про це боєць 110 ОМБР ЗСУ Віктор Біляк пише в Instagram.

Читайте також: Наказ Путіна "вмерти під Авдіївкою" виконали: що відбувається в найгарячішій точці фронту

"Легендарний укріпрайон, ВЧ "Зеніт". Збереження особового складу, вивіз зброї та обладнання, грамотне мінування та спалення тих залишків, які ми називали позиціями. Гарно було б, але ні. Як і в політиці, ніхто не любить не популярних рішень. Вивід особового складу - ні, інше діло - героїчна оборона. За це можна і підвищення отримати", - розповів воїн.

За його словами, вже було дві спроби виходу.

"В першу ніч, 14 лютого, пішла перша десятка. Якій довелось вступити в стрілецький бій. Артилерія вже була наведена. Тільки троє поранених добралося назад. І якщо двоє добралося по темноті, то евакуація останнього відбулася вже зранку. Я та ще троє добровольців, його несли. А день, це не той час для переміщень, так ще й таких важких. І як закономірний результат: з одного пораненого, стало нас ще четверо", - розповів Біляк.

Потім - новий день, нова темрява.

"Генплан - або пан, або пропав. Формувались нові групи. Сказали, що за пораненими приїде коробочка. Розслабився. Вирушали групи, одна за одною - видимість нульова. Це було тупо виживання. Кілометр по полю та купка котиків сліпих, керованих дроном. Ворожа артилерія. Дорога в Авдіївку всіяна нашими трупами. Чекати евак, я не лишився. Очолив групу, та вирушив в невідомість. Накрили. Проє*ав групу. Але в кінцевому результаті, добрався до точки”, - розповів боєць.

Він додав, як перші групи загинули, стикаючись з ворогом. Наступних повели вже трохи оминаючи. Це дозволило тим, кому пощастило, вийти.

"Евак не приїхав. А цей діалог по рації, ранив нас в самі наші глибини: Поранений. Командир, а що, еваку не буде? - Ні, не буде, залишайте 300 та спалюйте все. Він не знав, що говорить з пораненим. Залишилось як мінімум шість чоловік. І так само, було важко читати їхні повідомлення, в чаті в "Сигналі". Їхній відчай, та приреченість. Це завжди залишиться в нас. Гинуть самі сміливі. І тепер, після всіх жахів. Будучи повністю виснаженими, пораненими та з мінімальною кількістю речей. І хоч ми й в Авдіївці, та готові на відхід. Командування далі тягне. Та навіть, готове привезти БК та припаси, та залишити нас помирати", - зазначив воїн.

Раніше "Апостроф" розповідав, чому Авдіївка дуже важлива для окупантів.

  • Вас також може зацікавити:

Доведеться забути про важливі плани: які існують загрози у випадку окупації Авдіївки

"Момент треба відчувати": експерт про ймовірність відступу ЗСУ з Авдіївки

Вперше за майже два роки: з Авдіївки вивели бійців на ротацію