RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Суд виніс вирок по справі "ректорки" Херсонського держуніверситету

Ректорку Херсонського держуніверситету засудили до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна – вона співпрацювала з окупантами та організувала у закладі освітній процес за стандартами РФ.

Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура.

Зазначається, що у червні 2022 року, коли Херсон окупували російські війська, засуджена стала "ректором" захопленого Херсонського державного університету, заручившись підтримкою представників окупаційної влади.

На псевдопосаді жінка організовувала навчальний процес згідно зі стандартами РФ, з використанням російської мови як офіційної. Вона відбирала кадри для професорсько-викладацького складу та проводила відбір абітурієнтів, сприяючи поширенню інформаційно-пропагандистських наративів держави-агресора.

За обвинуваченням прокурорів Херсонської обласної прокуратури суд визнав колишню керівницю академічного ліцею, що був частиною державного університету, винною в колабораційній діяльності та сприянні державі-агресору (частина 3 статті 111-1, стаття 111-2 Кримінального кодексу України).

Затриманій було призначено покарання у вигляді позбавлення волі на 12 років з конфіскацією майна. Крім того, їй забороняється обіймати певні посади у закладах освіти, органах державної влади, місцевого самоврядування та займатися освітньою та виховною діяльністю протягом 15 років.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що СБУ затримала організатора міжнародного каналу вивезення з України комплектуючих до бойових літаків МіГ-29 та двох його спільників.

  • Вас також може зацікавити:

Фаріон "здала" студента в Криму: екснардепу може загрожувати зустріч із СБУ

Наводили російські удари по Миколаєву: СБУ викрила одну з найбільших мереж агентів РФ, фото

В Києві затримали колишнього військового зрадника, який готував удари по ТЕС: фото