RU  UA  EN

Неділя, 30 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 червня

Всі новини

Важка втрата для РФ: українці вірогідно розгромили у Вовчанську елітну путінську бригаду

Наступ військ РФ у Харківській області мав на меті захоплення широкої та глибокої смуги території, щоб наблизити важку артилерію до Харкова. Командування також, мабуть, сподівалося на марш на сам Харків. Однак цього не трапилося, оскільки окупанти "застрягли" у Вовчанську, де зазнали серйозних втрат.

Про це пише Forbes.

Захисники Вовчанська, за попередніми даними, розгромили 83-тю повітряно-десантну бригаду окупантів. Росіяни зазнали великих втрат і рештки бригади відправили в тил для відновлення боєздатності. Також було багато "500-х" - тих, хто відмовлявся воювати.

Якщо інформація підтвердиться, то це буде великою втратою для нового російського північного угруповання військ, яке включає близько семи полків та бригад.

"Втрати росіян у Вовчанську можуть стати набагато більшими, оскільки ті, хто вижив із цілого батальйону — а це сотні військовослужбовців, опинилися в пастці на хімічному заводі в центрі Вовчанська. Солдати можуть не протриматися довго. Українські бійці скидають високоточні плануючі бомби на хімічний завод, поступово перетворюючи його на руїни", - пише видання.

83-тя повітряно-десантна бригада воювала як механізоване угруповання на гусеничних БМД та колісних БТР на півдні 2023 року, а цієї весни взяла участь у російській облозі міста Часів Яр на сході України. Коли травневий наступ у Вовчанську зупинився, російське командування наказало 83-й повітряно-десантній бригаді попрямувати на північ і відновити рух північного угруповання військ.

За два тижні бригада зазнала настільки великих втрат, що більше не була здатна до великих бойових дій. Підрозділу нічого не залишалося, як покинути поле бою.

Своєю чергою експерт німецького видання Bild Юліан Рьопке заявив, що Росія не встигає поповнювати запаси бронетехніки на Харківському напрямку. Щомісяця ЗСУ знищують близько 80 танків та 250 БТР та БМП. Через це зараз, зокрема, утруднено постачання російського угрупування у Вовчанську.

Як повідомляв "Апостроф", Окупантам не вдається звільнити заблоковані війська, які знаходяться на агрегатному заводі у Вовчанську.