RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Фахівці ГУР здійснили кібератаку на банківську систему Росії

Спеціалісти Головного управління розвідки МО України здійснили кібератаку на банківську систему Росії – спостерігалися складнощі з роботою платіжних систем, мобільних додатків банків, особистих кабінетів, а також проблеми в роботі мобільного операторів, зокрема в питанні зв’язку та інтернету.

Про це повідомляє "Укрінформ", посилаючись на джерела в українській розвідці.

В повідомленні зауважують, що атака розпочалась від ранку вівторка, 23 липня.

"Унаслідок удару припинилася або значно ускладнилася робота платіжних систем, мобільних додатків банків, особистих кабінетів, системи оплати послуг в громадському транспорті тощо. Також спостерігаються перебої в роботі основних мобільних операторів та інтернет-провайдерів Росії", - вказали в ГУР.

Користувачі по всій території РФ, за повідомленнями розвідки. скаржаться на те, що не можуть скористатися цифровими послугами цілого списку основних банківських установ.

"Зокрема, онлайн-сервіси не працюють або суттєво деградували у "Альфа-банку", "СберБанку", Райффайзен банку, ВТБ Банку, РСХБ Банку, Газпромбанку, Т-Банку, онлайн-банкінгу iBank. Крім того, заблокована або відчутно порушена робота національних платіжних систем терористів - "Системи швидких платежів "СБП" та Національної системи платіжних карт "НСПК"", - передає проінформоване джерело.

Крім того, також користувачі у соцмережах масово скаржилися на труднощі з використанням мобільного звʼязку або мобільного інтернету від "Білайн", "Мегафон", "Теле2" та "Ростелеком".

Українська розвідка вказала, що атака ще триває і далека до свого завершення:

"Насправді, росіяни таким чином досягають "цілей СВО", яка, як відомо, іде "по плану". Росія і кріпосні Путіна повертаються до "істоков" і "скрєп": "натівський" інтернет все менше впливає на життя росіян, а онлайн-сервіси зникають як "ворожі ліберальні цінності". Це вдалий момент, аби повною мірою втілити в життя омріяне Кремлем "імпортозамєщєніє" у форматі дерев’яних рахівниць, паперових сберкнижок і наскельного бухгалтерського живопису".

В ГУР вказали, що намагаються всіма силами допомогти росіянам з "імпортозамєщєнієм" та "повернути московитів у часи, коли ніякий біткоїн, біржова акція або навіть долар жодним чином не впливав на їхнє життя".

"Адже вони банально не матимуть до цього доступу", - вказав співрозмовник.