RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

18 вересня

Всі новини

Сирський розповів CNN про Курську операцію, Покровськ та тактику України

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський дав інтерв'ю телеканалу CNN, у якому розповів про причини початку Курської операції, ситуацію в районі Покровська, військову допомогу Україні та багато іншого.

"Апостроф" розповідає ключеві тези.

Про Курську операцію

"Вона зменшила загрозу ворожого наступу. Ми не дозволили їм діяти. Ми перенесли бойові дії на територію ворога, щоб він відчув те, що відчуваємо ми щодня", - сказав Сирський.

Він назвав ключові цілі операції: не дати Росії використати Курськ як плацдарм для нового наступу, відвернути сили Москви від інших напрямків, створити зону безпеки та запобігти транскордонним обстрілам цивільних об'єктів, взяти військовополонених і підняти моральний дух українських військ і нації загалом.

За словами Сирського, ворог перекинув до Курська десятки тисяч військовослужбовців, включно з найкращими десантно-штурмовими військами.

Про Покровськ

"Ми робимо все, аби не втратити Покровськ. За останні шість днів на Покровському напрямку ворог не просунувся ні на метр. Іншими словами, наша стратегія працює", - заявив генерал.

Він додав, що українські бійці перебувають під величезним тиском в цьому районі.

"Ми позбавили їх можливості маневрувати та розгортати свої сили підкріплення з інших напрямків... і це послаблення, безумовно, відчувається на інших напрямках. Ми відзначаємо, що кількість артилерійських обстрілів, а також інтенсивність наступу зменшилася", — сказав він.

Про тактику України

"Ворог дійсно має перевагу в авіації, в ракетах, в артилерії, в кількості боєприпасів, які вони використовують, звичайно, в особовому складі, танках, БМП", — сказав генерал.

При цьому він додав, що це змусило Україну стати розумнішою та ефективнішою у способах ведення війни.

"Ми не можемо воювати так само як вони, тому ми маємо застосовувати найбільш ефективний підхід, використовувати наші сили і засоби з максимальним використанням особливостей місцевості, інженерних споруд, а також використовувати технічну перевагу", — сказав Сирський.

Генерал звернув увагу на передову українську програму безпілотних літальних апаратів та інших високотехнологічних озброєнь власного виробництва.

Про мобілізацію

Сирський заявив, що мобілізовані бійці потрапляють на передову пройшовши менше підготовки, ніж він хотів би: "Звичайно, кожен хоче, щоб рівень підготовки був найкращим, тому ми готуємо висококваліфікованих професійних військових. У той же час динаміка на фронті вимагає від нас якнайшвидшого відправлення військовослужбовців строкової служби".

Генерал додав, що новобранці проходять один місяць базової військової підготовки, а потім від пів місяця до повного місяця спеціалізовану підготовку перед тим, як їх відправлять воювати.

Про зброю та затримки в її постачанні

"Тривалі затримки в доставці військової допомоги США призвели до серйозної нестачі боєприпасів", - заявив Сирський.

Затримка виникла наприкінці 2023 - початку 2024 року. За його словами, ця затримка спричинила серйозні невдачі на полі бою та призвели до падіння морального духу.

"Це все ще є проблемою", - констатував Сирський.

"Нам би дуже допомогло, якби всі обмеження на використання зброї [всередині росії] проти військових цілей… були зняті… Ми всі налаштовані перемогти", - додав Сирський.