RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Чи можуть "фантомні патрулі" зупиняти авто на дорозі: показове відео

25 січня на дороги України виїхали "фантомні" патрулі, які в потоці автомобілів фіксують порушення правил дорожнього руху.

"Апостроф" у своїй статті пояснив, як виглядають "фантоми" і чи законно вони "тишком" ловлять українських водіїв.

На сьогоднішній день "фантомний" патруль складається з чотирьох автомобілів Skoda Kodiaq, які їздять дорогами країни без поліцейських номерних знаків. Однак, "фантоми" слабо були законспіровані, оскільки в мережу заздалегідь злили держномери автомобілів: КА 0225 СВ, КА 2851 СЕ, КА 2896 СЕ, КА 2096 СЕ.

У 2022 році Національна поліція планує закупити ще 30 авто, які відстежуватимуть порушників правил дорожнього руху прямо в потоці руху. На борту службових автомобілів встановлені системи контролю швидкості транспортних засобів, що рухаються, які дозволяють фіксувати дані під час їзди.

Як зазначає "Апостроф", "фантомні" патрулі на дорогах є аналогами камер автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху, але у водіїв одразу виникли питання щодо законності подібної процедури.

Стаття 40 закону України "Про Національну поліцію" передбачає, що копи мають право використати техніку, яка працює в автоматичному режимі для виявлення або фіксації правопорушень. Відповідно до чинного законодавства, таке обладнання можна застосовувати двома способами:

  • закріплювати на формі та службових транспортних засобах (у тому числі без розпізнавальних знаків);
  • монтувати та розміщувати на зовнішньому периметрі доріг та будівель.

Водночас закон України зобов'язує силовиків попереджати водіїв про змонтоване та розміщене обладнання. У випадку з камерами автофіксації на дорогах встановлені спеціальні знаки попередження (5.70).

Теоретично, водіям також слід повідомляти про роботу "фантомних" патрулів на дорогах країни. Але техніка на колесах є закріпленою, а не змонтованою, і в цьому випадку закон не уточнює, чи потрібно про неї попереджати чи ні. У юридичних тонкощах роботи "фантомів" розбиратимуться вже суди, і якщо Феміда вирішить, що Нацполіція має повідомляти про закріплену техніку - адміністративні протоколи стануть недійсними.

Водночас у соцмережах повідомляють, що "фантомні" патрулі активно зупиняють автомобілі на дорогах України за порушення правил дорожнього руху. Автори публікації стверджують, що "фантоми" мають законні підстави для подібних дій.


Читайте також матеріал "Апострофа": Обережно, вас знімають: як працюють "фантомні" патрулі в Україні