RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Як відбувається вилучення автомобіля для військових потреб: все, що потрібно знати

У зв'язку із запровадженням військового стану на місяць через наступ російських військ на нашу територію, права громадян можуть зазнавати певних обмежень. Мається на увазі вилучення власності громадян для оборонних потреб держави у певних випадках.

Чи є привід для хвилювання та за яких умов можуть вилучити авто, розповідає “Апостроф”, посилаючись на auto.24tv.

В умовах військового стану військове командування може здійснювати, зокрема, примусове відчуження (реквізицію) майна, що перебуває у приватній власності мешканців, згідно зі ст.41 Конституції України, ст.353 ЦК України, ст.8 ЗУ "Про правовий режим військового становища" (далі - Закон 389) та ст.3 ЗУ "Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму військового або надзвичайного стану" (далі - Закон 4765).

Так, конфіскація майна у воєнний час справді може бути лише за 4 обов'язкових умов:

  1. Відчуження майна приватних осіб може здійснюватися виключно на відшкодувальній основі, з попереднім або подальшим відшкодуванням його вартості. Безоплатне вилучення стосується лише майна державної власності (ст.1 та 9 Закону 4765).
  2. Рішення може прийматись виключно вищим командуванням Збройних сил України або окремо визначених підрозділів (ст.3 Закону 389) та за погодженням з державною адміністрацією. Без погодження допускається ухвалення рішення лише у місцях бойового зіткнення (ст.4 Закону 4765). Зазначається, що начальники патруля, старші вартові, командири загону територіальної оборони тощо, не наділені таким правом.
  3. Реквізиція здійснюється із чітким документальним оформленням угоди. Момент вилучення засвідчується підписанням акта встановленого зразка із зазначенням підстав, ознак майна, розміру виплаченої компенсації тощо. (Ст.7 Закону 4765).
  4. Перед відчуженням здійснюється оцінка ринкової вартості майна, оригінал укладання якого надається власнику. Розмір оцінки може бути оскаржено у суді (ст.8 Закону 4765).

Наголошується, що держава не має мети тотального позбавлення майна мешканців, а подібне можливе лише у виняткових випадках. Наміри осіб щодо вилучення авто з порушенням однієї з 4-х умов незаконні. Такі дії не відображають політичного курсу держави та з боку її службовців здійснюватися не можуть.

Водночас, держава не в змозі гарантувати належну поведінку членів воєнізованих формувань супротивника та несумлінних жителів. У разі дії ініціатора є самовільними, а застосування примусу – кримінально караним.

Якщо зазначена ситуація все ж таки виникла, рекомендується простежити дотримання 4-х описаних умов. Зокрема, ретельну увагу слід приділити оформленню акта про примусове відчуження майна. Примірник акта та висновок про оцінку слід зберігати у себе для отримання компенсації чи повернення майна у майбутньому. Після припинення воєнного стану питання вирішується через військовий комісаріат.