RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Як пригнати авто за "нульовим" розмитненням: усі головні кроки

Українці в умовах діючого воєнного стану мають змогу розмитнити більшість автомобілей без сплати мита, акциза та ПДВ.

Про це пише тематичне видання AutoRia.

Як відомо, в Україні набув чинності закон №2142-ІХ, який на період воєнного стану запроваджує ввезення більшості автотранспорту без мита, акцизу й ПДВ. Для експерименту з приводу "нульового розмитнення" директор компанії West Auto Hub Юлія Риковська взяла легковик Mercedes-Benz C-Class 2012 року випуску з дизельним двигуном.

Нотаріальна довіреність

Цей документ необхідно отримати від замовника для здійснення усіх необхідних офіційних кроків. Довіреність стане першою витратою - приблизно 1000 гривень.

Експортна декларація

Цей документ дозволить перетнути державний кордон та підтвердить намір вивезти авто за межі Євросоюзу. Декларацію можна оформити у будь-якого з місцевих митних брокерів, а більшість офісів розташовані по дорозі до прикордонного пункту пропуску. Ціна оформлення документу – близько 850 грн.

Перетин кордону

Перетин здійснюється виключно "червоним коридором" разом із вантажним транспортом. Європейські прикордонники та митники перевіряють документи та закриває експортну декларацію, після чого автівка вирушає на український КПП. Щоб не затримуватися на кордоні - водіям радять заздалегідь оформити попередню митну декларацію громадянина (ПДГ) через українського брокера. Спеціалісту необхідно надіслати усі дані про автомобіль та його власника. ПДГ брокер реєструє на митниці за допомогою спецпрограми, а тому, хто за кермом автівки, надсилає номер цього документа.

Автомобіль залишає "червоний коридор", однак розмитнення ще не завершено. Важливо, що у "техпаспорті" європейського автомобіля зазначили стандарт "Євро-5" - в іншому випадку довелося би отримати довідку про відповідність ТЗ певному екостандарту ще до початку здійснення усіх митних формальностей.

Після цього розмитнення завершується, а транспортний засіб отримує "закриту" митну декларацію та "посвідчення митниці", яке дозволяє зареєструвати авто у сервісному центрі МВС.

Сертифікація транспортного засобу

Перед реєстрацією автомобіля у СЦ МВС, водіям рекомендують пройти сертифікацію транспортного засобу за допомогою брокерів. Додаткові витрати: сертифікація - 2500 гривен, послуги брокера - 3000 гривень.

Державна реєстрація автомобіля

Послуги СЦ МВС разом із свідоцтвом про реєстрацію та номерними знаками обійдуться власнику у близько 800 грн. Водію також треба сплатити збір за першу реєстрацію до Пенсійного фонду, розмір якого становить 3-5% від митної вартості транспортного засобу. Після чого європейський автомобіль офіційно розмитнений за нульовою ставкою.

Раніше ми розповідали, як на практиці працює "нульове" розмитнення.