RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Можуть навіть позбавити прав: водіям розповіли, як можна уникнути покарання за тонування авто

Українським водіям пояснили, як можна уникнути покарання за тонування скла в авто. Існують певні винятки, стосуються вони рівня світлопропускання.

Про це повідомляє "Дорожній адвокат".

Так, в Україні заборонене нанесення на скло покриття, яке знижує оглядовість з місця водія та погіршує прозорість скла (п.31.4.7 ПДР). Штраф становить 340 гривень (ч.1 ст.121 КУпАП). За повторне протягом року - можна втратити право керування на три-шість місяців чи отримати адмін арешт на п’ять-десять діб (ч.4 ст.121 КУпАП).

Як пояснюють юристи, у цих правилах є певні винятки - допускається тонування скла зі світлопропусканням для вітрового скла не нижче 75%, а для решти - не нижче 70% (п.п. 2.2.4 ГОСТ 5727-88). Однак, дзеркальне тонування заборонене цілком.

Таким чином, під час накладення штрафу потрібно встановити відсоток світлопропускання, працівник поліції має зробити за допомогою спеціального приладу - тауметра.

У разі, якщо інспектор зробив висновок на основі візуальної оцінки, без відповідних вимірювань світлопропускання спецприладом, то такий штраф можна вважати незаконним. Це водій може довести у суді.

Тож водії повинні вимагати провести вимірювання світлопропускання, відповідно до нормативів, перш ніж погоджуватися на штраф.

Також під час тонування скла на СТО потрібно отримати сертифікат, де буде вказано рівень світлопропускання.

Як повідомлялося, українським водіям пояснили, у яких випадках штрафи за порушення правил дорожнього руху можуть бути незаконними, а поліцейський не може вважатися свідком.