RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

"Бензиновий" штраф в Україні: кого і на скільки можуть покарати

В Україні у зв'язку з проблемами з електроенергією можна зберігати вдома велику кількість палива для особистих потреб, однак перевозити автомобілем певний обсяг такого небезпечного вантажу - заборонено, тому за це можуть виписати штраф.

Про один з випадків порушення правил перевезень повідомили в пресслужбі Патрульної поліції Київської області.

На дорозі поліцейські зупинили мікроавтобус Volkswagen LT-35, у якому виявили каністру з 2000 л дизельного палива. Під час перевірки патрульні встановили, що водій не має документів на вантаж, а також не може пояснити, звідки й куди перевозить паливо.

Читайте також: Пожирач палива: яка популярна у водіїв функція виявилася дуже затратною

"Тож охоронці порядку винесли водію постанову за ч. 1 ст. 132-1 (Порушення правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів) КУпАП", - додали в пресслужбі.

У цьому випадку варто згадати про пункт 1.7 Є) Наказу МВС "Про дорожнє перевезення небезпечних вантажів", де передбачено, що положення правил не поширюється на рідке паливо, що міститься в паливних баках транспортного засобу, що здійснює перевезення, і призначене для забезпечення тяги або для функціонування будь-якого обладнання транспортного засобу.

Однак загальна ємність вбудованих баків не може перевищувати1500 л на один транспортний засіб, а ємність бака на причепі не повинна перевищувати 500 л.

"У переносних паливних ємностях (наприклад, каністрах) можна перевозити не більше 60 л паливана одну транспортну одиницю", - ідеться в наказі.

Тобто якщо на легковому автомобілі водій перевозить понад 60 літрів палива в каністрах, він може отримати штраф у розмірі 510 гривень.

Водночас, за словами глави парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, українців, які купили й зберігають паливо в особистих цілях без ліцензії, не будуть штрафувати.

"Перевірок не буде ні до, ні після змін. Тим, хто зраду розганяє, непогано спочатку б з’ясувати, що зберігання пального не суб’єктами господарювання не тягне відповідальності і зараз (до змін), так само як і зберігання підприємствами палива до 1 т", - наголосив Гетманцев.

Взимку штрафи за зберігання палива без ліцензії передбачені винятково для АЗС, НПЗ та оптовиків.

Раніше "Апостроф" повідомляв, скільки зараз коштує бензин і коли чекати на подорожчання.