RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Водій фури перевищив вагову норму: чи можуть його оштрафувати на підставі даних ТТН

Державна служба України з безпеки на транспорті незаконно накладає штрафи на водіїв за начебто перевищення вагових норм без фактичного зважування, використовуючи лише відомості з товарно-транспортної накладної, які вказуються відправником.

Про це консультує ресурс Дорожній адвокат.

Читайте: Штрафи за перевантаження авто на дорогах: кого стосується та як уникнути

Захисники попереджають, що товарно-транспортна накладна є первинним документом, який містить відомості про господарську операцію, та не може вважатися документом, який беззаперечно визначає масу вантажу.

Доказом фактичної маси автомобіля може бути лише зважування у облаштованих відповідно до вимог закону стаціонарні або пересувні пункти габаритно-вагового контролю. При цьому вагове обладнання повинно бути сертифіковане і повірене станом на дату його застосування.

Під час вагового контролю оператор комплексу має роздрукувати чек зважування із числовими показниками вагових параметрів. Після цього складається Довідка про результати здійснення габаритно-вагового контролю, Акт про перевищення нормативних вагових параметрів, Акт проведення перевірки додержання вимог законодавства про автомобільний транспорт.

Як наголошують фахівці, лише ваговий контроль може достовірно підтвердити фактичну масу транспортного засобу, адже на автомобілі може бути знято чи навпаки, додано якесь обладнання. Вантаж також може бути розвантажено чи довантажено, а сам автомобіль може бути заправлено пальним чи використано пальне в баку. Не виключається й "людський фактор", тобто звичайні описки в документі.

Тому визначення вагових параметрів транспортного засобу на підставі відомостей з ТТН не можуть вважатися достовірними й не можуть бути використані для накладення штрафів за перевищення вагових норм. Такі штрафи є протиправними та підлягають скасуванню.

Нагадаємо, що порушення габаритно-вагових обмежень від 30% встановленої норми карається штрафом у 51 тисячу гривень.

  • Вас може зацікавити:

Водію призначили штраф за "відсутність" документів у Дії: що вирішив суд

На рік залишитесь без прав: просте порушення, за яке водію світить серйозне покарання

Достатньо кількох секунд і ви без грошей: за що водіям виписують 1400 гривень штрафу