RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Є час до 31 грудня: кому з українських водіїв треба замінити посвідчення

Вже найближчим часом багато українських автомобілістів у Польщі можуть бути позбавлені права керування транспортним засобом. Згідно з польським законодавством, з 2024 року українцям потрібно буде замінити своє водійське посвідчення на документи польського зразка.

"Апостроф" розповідає, кому потрібно отримати нові документи та як це зробити.

Читайте також: Підготовка та допуск водіїв до керування авто: в Україні хочуть запровадити нові штрафи

Українці, які з початку вторгнення Росії вирушили до Польщі на власних автомобілях, ризикують залишитися без права керування своїм "залізним конем". За польським законодавством водіям з України дозволено не змінювати посвідчення водія на місцеве до 31 грудня 2023 року. Польська влада, ймовірно, знову продовжить термін дії цієї пільги, але є ймовірність, що цього зроблено не буде.

Відповідно до законодавства Польщі, українці можуть керувати транспортом на підставі українського посвідчення водія протягом шести місяців з дня в'їзду в країну. Якщо пільги не будуть продовжені, то з 2024 року для використання автотранспорту в Польщі українцям потрібно буде обміняти своє посвідчення водія. Це стосується українських мігрантів, які не мають статусу PESEL UKR, реєструючись у країні на постійне чи тимчасове проживання, перебуваючи там понад 185 днів. Крім того, обміняти права доведеться тим, хто влаштовується у Польщі на роботу, пов'язану з керуванням транспортними засобами.

Щоб обміняти документи, слід звернутися до відповідних територіальних підрозділів за місцем фактичного проживання. З собою потрібно мати заповнену заяву, фото 35х45 мм, чек про оплату послуг, копію та оригінал чинного українського посвідчення водія, документ, що підтверджує право на легальне перебування на території Польщі.

Зазначимо, що заміна посвідчення може тривати кілька місяців. Вартість послуг 100 злотих та консульський збір - 125 злотих.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні державний виконавець має право встановити тимчасове обмеження громадянина у праві керування транспортними засобами, якщо той має заборгованість зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує платежі за чотири місяці.

  • Вас також може зацікавити:

Здача на права водія у 2023 році: як вперше стати водієм і скільки коштує

Виїзд за кордон на автомобілі: що потрібно знати чоловікам

Не заплатив аліменти - залишився без прав водія: як їх повернути