RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Покупка авто за дорученням: в чому небезпека і як не потрапити в халепу

Юристи розповіли, як покупка авто за дорученням може обернутися суцільною проблемою - можна залишитись без грошей та машини. Також дали кілька порад.

Про це повідомив адвокат Роман Сімутін.

Читайте також: Як перевірити якість дизеля в авто: корисні лайфхаки

Він розповів про випадок із практики, коли чоловік придбав авто за дорученням, а через кілька місяців поїхав у сервісний центр перереєстровувати на себе. Там експерти виявили підробку номерних агрегатів. У результаті довелося звертатися до поліції. Після чого відбулося відкриття кримінального провадження, арешт машини та штрафмайдан.

Гроші повернути в таких випадках буде складно, адже покупець вручив готівку продавцю в автомобілі. Тоді як нотаріус фіксує передачу коштів лише при укладенні договору купівлі-продажу, а не при видачі доручення на розпорядження авто.

Ще одна помилка покупця - він повірив продавцю та не взяв розписку про передачу грошей. Тому залишився без автомобіля та грошей.

"Звичайно, зараз справа розглядається в суді, але чи буде результат, якщо продавець заперечує факт отримання коштів, а покупець стверджує, що передав всю суму? Важко прогнозувати", - зазначив він.

Щоб не втрапити в халепу, не можна купувати авто за дорученням, або обов’язково треба взяти розписку від продавця про отримання коштів. Це не означатиме захист, однак це буде підстраховка. У в разі подібної спірної ситуації кошти все одно буде складно повернути, навіть якщо людина виграє суд.

Необхідно зробити правильні кроки:

  • зафіксувати факт отримання-передачі коштів сторонами слідчим шляхом. Це значить, що в межах кримінального провадження допитуються сторони та з’ясовуються обставини так званої "угоди" купівлі-продажу;
  • витребувати копії протоколів допитів та інших матеріалів кримінального провадження№
  • скласти позов про повернення авансу за придбання автомобіля та подати до місцевого суду.

"Зняття та постановка на облік авто обійдуться у 1000 грн - фактично вартість нотаріального доручення. Але це може зекономити вам десятки або сотні тисяч гривень. То хіба воно того не варте? Але вирішувати вам", - додав Роман Сімутін.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про те, як можна знизити витрату палива в автомобілі.

Вас також може зацікавити:

Чому не слід заправляти повний бак авто: помилка, про яку мало хто знає

Ціни на сигарети підскочать, а на алкоголь - немає: на скільки подорожчає пачка у 2024 році

Тариф переглянули: який з 1 жовтня буде "абонплата" за газ і хто платитиме менше