RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Коли "Скіфське золото" повернеться в Україну: названі два сценарії

Українську колекцію історичних цінностей "скіфське золото", яку виставляли в Нідерландах, можуть повернути в Україну відразу після оголошення рішення суду 16 липня.

Про це в коментарі "UA: Крим" розповів міністр юстиції України Павло Петренко.

Він уточнив, що українська сторона подала відповідне клопотання до Апеляційного суду Нідерландів в ході слухань.

"Коли ми розглядали рішення в першій інстанції, коли ми давали свідчення в апеляційній інстанції, ми наполягали на негайному поверненні даної колекції, культурної спадщини України. І тут немає дискусії. У разі позитивного для України рішення ця колекція буде повернута саме представникам української держави. Це будуть представники нашого міністерства, Міністерства юстиції, Міністерства культури, і ця колекція буде розміщена в Національному історичному музеї України", - сказав Петренко.

Міністр також розповів, що якщо Росію не задовольнить рішення Апеляційного суду, вона зможе його оскаржити в Верхоному суді Нідерландів.

Як повідомляв "Апостроф", Колекція з кількох музеїв Криму на початку 2014 року експонувалася в Європі і на момент анексії Криму Росією перебувала в Нідерландах. У колекції більше 500 експонатів, її вартість оцінюється в 1,5 млн євро.

У Росії вважають, що кримська колекція цінностей є власністю музеїв, тому їх слід повернути на територію захопленого півострова, проте нідерландська сторона відмовлялася передати українські цінності окупантам. В кінцевому підсумку незаконне керівництво кримських музеїв звернулося до суду з вимогою до нідерландської майданчику повернути експонати.

Окружний суд Амстердама раніше виніс рішення, яким визнав, що Крим не є країною і не може заявляти про своє право на об'єкти мистецтва, тому цінності повернуться в Україну.

У міністерстві культури Росії заявили, що вердикт суду грубо порушує принципи міжмузейного обміну і право "народу Криму" на доступ до власної культурної спадщини. Про те, як право кримчан на доступ до власної культурної спадщини порушує захоплення півострова Росією, в Мінкульті РФ не повідомляють.