RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Археологи знайшли останки молодої амазонки, що жила в Залізному віці: опубліковано фото

У високогірному районі Вірменії у некрополі Бовер I археологи виявили кістяк 20-літньої жінки-воїна у похованні доби Залізного віку.

Про це повідомляє Forbes.

Група вірменських дослідників на чолі з Анаіт Худавердян з Національної академії наук знайшла поховання ще у 2017 році. У могилі лежав кістяк молодої дівчини. На покійній були коштовності - два браслети і сережки. Поряд лежала керамічна посудина VIII-VI століття до н.е.

Це дало археологам змогу припустити, що похована жінка була знатного походження. Коли ж зробили детальний аналіз кісток, то стало зрозуміло, що покійниця загинула в бою. Сокирою і мечем їй завдали трьох ударів, які були не сумісні із життям. Крім того, у лівому коліні кістяка знайшли залізний наконечник стріли. Поранення було прижиттєвим. Все це дало змогу науковцям зробити висновок, що вони натрапили на поховання молодої амазонки.

Вочевидь, жінка була мешканкою царство Урарту, яке процвітало на території Вірменії з IX по VI століття до н.е. Скіфи, які прагнули підкорити цю місцевість, часто отримували відсіч урартских лучників. Дослідники припускають, що саме до них належала і покійниця.

Як інформував "Апостоф" раніше, тіла двух дітей із моторошними "прикрасами" - шоломами із людських черепів - виявили археологи у курганах поблизу поселення Саланго у західному Еквадорі.