RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Археологи виявили стародавнє поховання дітей з "прикрасами" з черепів: опубліковано фото

Тіла двух дітей із моторошними "прикрасами" - шоломами із людських черепів - виявили археологи у курганах поблизу поселення Саланго у західному Еквадорі.

Світлини незвичайної знахідки опублікувало видання Latin American Antiquity.

Ще у 2014-2016 роках археологи з США та Еквадору розкопали поблизу Саланго два могильники. В одному з них були поховані четверо дітей, в іншому - двоє дорослих, один підліток і ще четверо дітей. Обидва кургани зробили представники культури гуангала близько 100 року до н.е.

Найбільше науковців вразили кістяки двух дітей. Одній із них було 18 місяців, другій - від 6 до 9 місяців. На головах у них були шоломи, зроблені із людських черепів. Вони були одягнені на голови кістяків так, що померлий через нього ніби "визирав" на світ. Археологам вдалося встановити, що на голові у старшої дитини був череп дитяти 4-12 років, а голову немовляти прикрасили черепом дитини 2-12 років. Черепи для своєрідних шоломів обробили одразу після смерті дітей, разом із тканинами. Це допомогло кісткам не деформуватися.

Слідів насильницької смерті не виявили ані на похованих у могильнику дітях, ані на черепах. Історики припускають, що моторошні прикраси мали захистити душі померлих дітей у потайбіччі. Усі четверо могли стати жертвами виверження вулкану.

Нагадамо, що культура гуангала існувала з 100 по 500 рік до н.е. на західному узбережжі сучасного Еквадору. Гуангальці займалися рибальством, землеробством і полюванням, робили знаряддя і статуетки з каменю, прикраси з мушель, володіли ткацьким ремеслом.

Унікальними археологічними пам'ятками не обділена й Україна. Як повідомляв "Апостроф", наприкінці вересня історики виявили на Мамай-горі в Запорізькій області дивовижну знахідку - поховання скіфського воїна, яке не було розграбовано.