RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Вчені відкрили таємницю Джоконди: розгадка в рідкісному вмінні Леонардо да Вінчі

Швейцарські вчені прийшли до висновку, що Леонардо да Вінчі мав особливий зір, завдяки якому він міг бачити світ ніби в сповільненій зйомці та зміг зобразити посмішку Джоконди.

Про це повідомляє Daily Mail.

Вчені з Базельського університету проаналізували малюнки да Вінчі і прийшли до висновку, що італійський майстер володів особливим зором.

Так званий "надшвидкий погляд" дозволяє його власникам запам'ятати дрібні рухи та скороминущі вирази - таким зором володіють найуспішніші тенісисти та бейсболісти.

Історики мистецтва вже давно обговорюють особливості зору да Вінчі. В ході нового дослідження професор Девід Талер з Базеля зосередився на серії замальовок бабки (стрекози) в русі.

Леонардо да Вінчі у своїх замальовках показав, що, коли передні крила бабки піднімаються, задні опускаються. Цей рух відбувається дуже швидко.

Той факт, що передні і задні крила бабки рухаються таким чином, було підтверджено лише через чотири століття після смерті Леонардо - завдяки появі сповільненої зйомки.

Вчені прийшли до висновку, що майстер міг бачити від 50 до 100 "кадрів" на секунду, тоді як у середньої людини цей показник становить 20-40.

У зв'язку з цим припустили, що загадкова посмішка Мони Лізи вийшла саме завдяки цій особливості зору да Вінчі. За словами дослідників, Леонардо вловив швидкоплинний момент "розпаду" посмішки та зобразив його на картині.

Поки невідомо, чи є "надшвидкий погляд" генетичним даром або його можна натренувати.

Як повідомляв "Апостроф", раніше на відомій картині Леонардо да Вінчі виявили прихований малюнок.

Також раніше вчені розгадали таємницю найдорожчої в історії картини да Вінчі.