RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Археологи знайшли стародавню африканську зброю - вчених здивував незвичний нюанс

В Ізраїлі археологи під час проведення розкопок біля міста Дімона виявили безліч крем'яних знарядь, які ніколи раніше в Ізраїлі не зустрічалися. Вони виконані в техніці, характерною для стародавніх жителів Африки.

Про це пише видання rg.ru з посиланням на The Jerusalem Post.

Дослідження доводить, що як мінімум 100 тисяч років тому пустелю Негев перетнули люди, що рухалися з Африки.

На це вказують артефакти, виявлені при розкопках недалеко від міста Дімони. Археологи виявили там безліч крем'яних знарядь, вирізаних в техніці "нубійський леваллуа". Такі знаряддя знаходили на території Африки, але ніколи раніше ніхто не стикався з ними в Ізраїлі. Це відкриття пропонує нове розуміння маршруту, по якому древні люди йшли з Африки.

"Даний метод обробки каменів ототожнюється з сучасними людьми, які жили в Східній Африці 150-100 років тому і мігрували звідти по всьому світу. За останнє десятиліття на Аравійському півострові було виявлено чимало нубійских стоянок. Цей факт змусив багатьох вчених вважати, що в даному регіоні стався результат сучасних людей з Африки. Стоянка біля Дімони, ймовірно, є найбільш північнішим місцем проникнення "індустрії Леваллуа" звідти, тим самим позначаючи міграційний шлях з Африки в Саудівську Аравію і звідти, можливо, в пустелю Негев ", - повідомляється в прес- релізі Ізраїльського управління старожитностей.

Фото: Emil Eljem / IAA

Так звана техніка леваллуа відрізняється унікальними характеристиками, тому сплутати з іншою технікою її неможливо. Це був досить складний метод обробки каменю, але він дозволяв контролювати розмір і форму інструменту.

Стародавні майстри робили радіальні відколи по краях, отримуючи дисковидную заготовку, що нагадує панцир черепахи. Потім з неї відколювали від одного до декількох знарядь, плоских з одного боку і з гострими ріжучіми кромками. Нерідко вони використовувалися як ножі і наконечники.

Місце розкопок Фото: Emil Eljem / IAA

Як писав "Апостроф", археологи виявили печеру і мережу незвіданих тунелів під одним з найвідоміших замків Польщі.